Τρία χρόνια με αναστολή για την καλλιέργεια χασισόδενδρων

143

Από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου δικάστηκε προχθές 46χρονος κατηγορούμενος για έξι φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης που διατηρούσε σε δασική περιοχή της Αρχίπολης, καθώς και περισσότερο από ενάμισι κιλό χασίς, σπόρους και εξοπλισμό για την καλλιέργεια και την αποξήρανση των ναρκωτικών ουσιών, αλλά και μεγάλο χρηματικό ποσό που βρέθηκαν στην κατοχή του!

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 46χρονο αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικά και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή. Σημειώνεται πως πρωτόδικα, ο 46χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών και του είχε επιβληθεί και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της εμφάνισης του καταδικασθέντος δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου το καλοκαίρι του 2015 εντόπισαν στις περιοχές «Λίμας» και «Αντριές» στην Αρχίπολη δενδρύλλια ινδικής κάνναβης.

Άμεσα οι περιοχές αυτές τέθηκαν σε διακριτική παρακολούθηση και στις 24 Ιουλίου 2015 το πρωί εμφανίστηκε ο 46χρονος ο οποίος και προέβη σε καλλιεργητικές εργασίες (σκάλισμα-πότισμα-αποκομιδή). Όταν ολοκλήρωσε την περιποίηση των δενδρυλλίων ο 46χρονος ξεκίνησε να επιστρέψει σπίτι του, έξω από το οποίο τον ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης.

Σε έρευνα που έγινε στην κατοικία του παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συγκεντρωτικά:
• Ακατέργαστη κάνναβη βάρους  ενός κιλού και 448 γραμμαρίων
• Κατεργασμένη κάνναβη βάρους 78,8 γραμμαρίων
• Το χρηματικό ποσό των 3.560 ευρώ

• Έντεκα δενδρύλλια κάνναβης ύψους από 20 έως 120 εκατοστά, που καλλιεργούσε σε γλάστρες
• Σπόροι κάνναβης
• Ζυγαριά ακριβείας

• Εξοπλισμός επεξεργασίας-αποξήρανσης κάνναβης
• Συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (taser) με φακό
• Μαχαίρι, με λάμα μήκους 40 εκατοστών
• Σπαθί, με λάμα μήκους 45 εκατοστών.

Επίσης, στις δύο υπαίθριες φυτείες κάνναβης που είχαν εντοπισθεί αρχικά, καθώς και σε άλλες τέσσερις που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε συνολικά 34 δενδρύλλια, ύψους από 60 εκατοστά έως 2 μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.   

Απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου, ο 46χρονος είχε δηλώσει πως τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στην κατοχή του τα είχε αποκλειστικά και μόνο για δική του χρήση. Το ίδιο ισχυρίστηκε και για τις φυτείες με τα συνολικά 45 δενδρύλλια κάνναβης που εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς, λέγοντας πως τα είχε προκειμένου να μην χρειάζεται να ψάχνει για να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είχαν πείσει εισαγγελέα και ανακρίτρια οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη έκριναν προσωρινά κρατούμενο τον 46χρονο στέλνοντάς τον στη φυλακή.
Μετά την απόφαση όμως του πρωτόδικου δικαστηρίου ο 46χρονος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

https://www.rodiaki.gr/article/427594/tria-xronia-me-anastolh-gia-thn-kalliergeia-xasisodendrwn?utm_source=feed&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS