Ολόκληρο το σκεπτικό του Αρείου Πάγου με το οποίο άπλωσε «δίχτυ» προστασίας στην 37χρονη Ιρανή Σαραρέ Καντεμί και την κόρη της αποφασίζοντας να μην εκδοθεί στη χώρα της, παρουσιάζει το dikastiko.gr.
H απόφαση ανακοινώθηκε από έδρας στις 29 Οκτωβρίου και το πολυσέλιδο σκεπτικό δημοσιοποιήθηκε χθές. Η απόφαση είχε γίνει δεκτή με λυγμούς και με ένα μεγάλο ευχαριστώ από την ίδια, καθώς η απόφαση των αρεοπαγιτών ακύρωσε την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θράκης και αφέθηκε ελεύθερη. Η γυναίκα έχει ήδη ήδη υποβάλει αίτημα για να της χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα.
Στα μέσα Οκτωβρίου, όταν συζητήθηκε το αίτημα των ιρανικών αρχών, η 37χρονη μητέρα, κλαίγοντας ζήτησε την προστασία των Ελλήνων δικαστών: «Αν παραδοθώ στο καθεστώς, κινδυνεύω με θανατική ποινή και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου, ο οποίος θα την παντρέψει μόλις κλείσει τα 9 της χρόνια. Πήρα τη σωστή απόφαση για να σώσω το παιδί μου», είπε η 37χρονη, περιγράφοντας μια άγρια κακοποίηση από το σύζυγό της.
Όπως κατέθεσε, σε κάποιο ξυλοδαρμό της είχε σπάσει το χέρι ενώ δύο φορές που τον κατήγγειλε στην ιρανική Δικαιοσύνη δεν έγινε τίποτα.
Περιέγραψε ότι εγκατέλειψε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 το Ιράν και μπήκε στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο πληρώνοντας σε διακινητές 8.000 ευρώ για εκείνη, την κόρη και την αδελφή της.
«Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας, σας ζητώ προστασία. Στο Ιράν είχα αντικαθεστωτική δράση, βιντεοσκοπουσα διαδηλώσεις που γίνονταν σε βάρος της κυβέρνησης και τις έστελνα σε ξένα κανάλια. Αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου», είπε.
Η κατάθεση Δοξιάδη
Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η κατάθεση στο δικαστήριο , όταν συζητήθηκε η υπόθεση, του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη που υποστήριξε ότι η 37χρονη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν επιστρέψει.
«Το Ιράν βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής. Σε αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδος του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών» Όπως είπε, στο Ιράν υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια και κανονικά. Τα πρώτα δικάζουν πολιτικά αδικήματα. Αποτελούνται από ιερείς και οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο. Τα κανονικά αποτελούνται μόνο από άντρες. Ύπατος άρχοντας σε αυτά είναι ο Εμπραχημ Ραιζι. Αυτός έχει ποινικοποιήσει το λειτούργημα του δικηγόρου. Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών. Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων. Η γυναίκα από τα 9 της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο.
Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα. Με διάφορους τρόπους, απαγχονισμού, λιθοβολισμός, σταύρωση!!! Εκτός για τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, η θανατική ποινή προβλέπεται για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι’αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής …» είπε ο Απόστολος Δοξιάδης λέγοντας στο τέλος της κατάθεσης του:
«Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια. Να σώσετε δύο ζωές».
Και οι δικαστές το έπραξαν.
Το σκεπτικό
Στο σκεπτικό των δικαστών αναφέρεται πως σε περίπτωση έκδοσης της υπάρχει ο κίνδυνος μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης κατά το χρόνο της κράτησής της από τις αστυνομικές και σωφρονιστικές αρχές του Ιράν καθώς και υπαρκτός κίνδυνος υποβολής σε βασανιστήρια. Η απόφαση διαπιστώνει , ότι ήδη η θέση της εκζητούμενης έχει επιβαρυνθεί, λόγω της συμμετοχής της σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας (κακοποίηση από μέρους του συζύγου της), αλλά και επειδή, ως Ιρανή που διέφυγε από τη χώρα της και ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα, θεωρείται από τις ιρανικές Αρχές ως εχθρός του καθεστώτος του Ιράν και υπάρχει βάσιμος φόβος ότι θα κατηγορηθεί για διάδοση ψευδούς προπαγάνδας, βλασφημία κατά του «προφήτη» και αντικαθεστωτική δράση, με συνέπεια να υποστεί κακομεταχείριση και βασανιστήρια και κίνδυνο να της επιβληθεί ακόμη και η θανατική ποινή.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση.