Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής θα ισχύσει πλέον και στη Γερμανία η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων στο λιανικό εμπόριο. Η νέα νομοθεσία προκαλεί αντιδράσεις αφού συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα ισχύει και στη Γερμανία η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων όχι μόνον στο λιανικό εμπόριο, αλλά και σε αρτοποιεία, κομμωτήρια, ακόμη και ψιλικατζίδικα. H νέα νομοθεσία, που έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, ισχύει όχι μόνον για πωλήσεις προϊόντων αλλά και για την παροχή υπηρεσιών.
Γεγονός είναι ότι η φοροδιαφυγή στοιχίζει στο γερμανικό δημόσιο κάθε χρόνο πολλά δισεκατομμύρια. Βασικοί λόγοι είναι οι “πειραγμένες” ταμειακές μηχανές, παράνομα λογισμικά και εικονικά τιμολόγια. Επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες έως και 10 δις ευρώ κάθε χρόνο. Οι οικονομικές και φορολογικές αρχές της Γερμανίας αναζητούσαν εδώ και χρόνια λύσεις και αποτελεσματικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Η αναζήτηση αυτή κατέληξε στη νέα “νομοθεσία για τις ταμειακές μηχανές”. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στις επιχειρήσεις διορία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 για την τεχνική αναπροσαρμογή των ταμειακών τους συστημάτων ώστε να πληρούν τα νέα στάνταρ ασφαλείας και να είναι λιγότερα ευάλωτα σε παράνομα λογισμικά. Η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων όμως θα ισχύσει ήδη από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.
Έως και 30.000 ευρώ για νέες ταμειακές
Η νέα νομοθεσία προκαλεί “δυσανάλογο κόστος” στις επιχειρήσεις, σχολιάζει ο Σετίν Ακάρ από το Ινστιτούτο Εμπορικών Ερευνών ΕΗΙ. Για τεράστια ποσά κάνει λόγο και ο Εμπορικός Σύνδεσμος Γερμανίας HDE. “Πρώτες εκτιμήσεις κοστολογούν στα 300 με 500 ευρώ την εγκατάσταση του νέου λογισμικού για κάθε ταμειακή”, εξηγεί ο ειδικός του HDE Ραλφ Μπρύγκεμαν.
Σε συγκεκριμένους κλάδους όμως, όπως για παράδειγμα σε κρεοπωλεία, το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο. Όπως σημειώνει ο Γκέρο Γεντς από τον Σύνδεσμο Γερμανών Κρεοπωλών, στα χασάπικα οι ταμειακές είναι συνδεδεμένες με τις ζυγαριές, με συνέπεια η αναβάθμιση και αναπροσαρμογή να είναι αρκετά πιο πολύπλοκη και κοστοβόρα. Ο ίδιος υπολογίζει το κόστος μετατροπής για κάθε επιχείρηση στις 4.000 ευρώ. Και αυτό μόνον για το 50% των κρεοπωλείων, όπου τα υφιστάμενα συστήματα επιδέχονται τεχνικές αναβαθμίσεις. Στα υπόλοιπα θα πρέπει να αγοραστεί καινούριος εξοπλισμός που στην περίπτωση των κρεοπωλείων “μεταφράζεται” σε 30.000 ευρώ. “Για μικρές επιχειρήσεις μιλάμε για επένδυση που ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους”.
Από τις συνολικά 1,85 εκατομμύρια ταμειακές που χρησιμοποιούνται σήμερα στη Γερμανία μόλις οι 400-500 μπορούν να αναβαθμιστούν και να ενσωματώσουν το νέο λογισμικό. Οι υπόλοιπες θα πρέπει να αντικατασταθούν. Για τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών προμηνύονται μεν χρυσές εποχές, ωστόσο λόγω κακής συνεννόησης με το υπουργείο Οικονομικών οι ταμειακές νέας γενιάς δεν είναι ακόμη έτοιμες.
Δυο εκατομμύρια χλμ. χαρτομάνι
Πέραν των τεχνικών δυσκολιών που φαίνεται να υπάρχουν και που αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, αντιδράσεις προκαλεί και η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων. Όπως επισημαίνει εκπρόσωπος του Εμπορικού Συνδέσμου Γερμανίας HDE, “στο λιανικό εμπόριο της Γερμανίας θα εκδίδονται εφεξής επιπρόσθετες αποδείξεις μήκους δυο εκατομμυρίων χιλιομέτρων”. Ειδικά για τους μικρομεσαίους αυτό σημαίνει ένα, κατά περίπτωση, τεράστιο επιπρόσθετο κόστος για την αγορά του ειδικού χαρτιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια και για το περιβάλλον.
Επίσης, σύμφωνα με τον HDE, σε αντίθεση με την αναγκαία τεχνική αναπροσαρμογή των ταμειακών, η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων δεν συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. “Διότι με το πάτημα του πρώτου κουμπιού στην ταμειακή ανοίγει με το νέο σύστημα μια διαδικασία, η οποία δεν μπορεί πλέον να σβηστεί. Εάν στη συνέχεια ο πελάτης πάρει την απόδειξη ή όχι, είναι εν τέλει αδιάφορο” αφού η συναλλαγή έχει ήδη καταγραφεί ηλεκτρονικά.
https://www.capital.gr/diethni/3398761/germania-pantou-pleon-apodeixeis-logo-forodiafugis