Η ΔΕΗ δεν θα κάνει καμία απόλυση και δεν θα αυξήσει τα τιμολόγια, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της.
Αντίθετα, είπε, ότι η ΔΕΗ θα παρουσιάσει το 2020 νέα εμπορικά πακέτα με επιβράβευση των πελατών που θα υπογράψουν νέες συμβάσεις προμήθειας και επιπλέον υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους καταναλωτές, προσθέτοντας ότι με τη βελτίωση των υπηρεσιών “θέλουμε να υπάρχουν λιγότεροι λόγοι για να φύγει ένας πελάτης από τη ΔΕΗ”.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα νέα εμπορικά πακέτα θα περιλαμβάνουν εκπτώσεις στα τιμολόγια για όσους υπογράψουν νέα συμβόλαια και θα είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ προβλέπει μείωση του αριθμού των εργαζομένων από 15.526 το 2018 και 15.300 το 2019 σε 11.500 το 2024. Στο διάστημα αυτό προβλέπονται 4.500 αποχωρήσεις και 800 προσλήψεις. Το 60% των εργαζόμενων θα φύγει με συνταξιοδότηση, ενώ για το υπόλοιπο 40%. αφού εξαντληθούν οι άλλες επιλογές (μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ, μετάταξη στο Δημόσιο κλπ.), θα εφαρμοστεί εθελουσία έξοδος με όρους που θα συμφωνηθούν με τη ΓΕΝΟΠ, στα πρότυπα αντίστοιχου προγράμματος του ΟΤΕ
Στον τομέα των ληξιπρόθεσμων έχει επιτευχθεί η αντιστροφή της πορείας τους. Περισσότεροι από 80.000 καταναλωτές έχουν μπει στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών, ενώ παράλληλα το τελευταίο τετράμηνο αυξήθηκαν σε 55.000 οι αποκοπές στρατηγικών κακοπληρωτών, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως και η έκδοση ομολόγου, ανάλογα με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές.
Η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, από 208 εκατ. ευρώ το 2018 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 320 – 370 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 – 700 εκατ. ευρώ το 2020. “Η επιχείρηση γίνεται βιώσιμη όσον αφορά το χρέος και μπορεί να χρηματοδοτεί ξανά τις επενδύσεις της”, τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε κίνδυνος ακόμη και να να μη βρίσκει δανεισμό.
-Η ψηφιοποίηση των δικτύων περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Προγραμματίζεται η είσοδος της επιχείρησης στην ηλεκτροκίνηση, με την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αποσκοπεί στην εξασφάλιση ισχυρού στρατηγικού πλεονεκτήματος για τη ΔΕΗ.
Σε ερώτηση εξάλλου για τη ΛΑΡΚΟ ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η ΔΕΗ αναμένει “πολύ γρήγορα” λύση.