Στα ύψη βρίσκεται η παραοικονομία στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα η παραοικονομία στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά, ενώ στην Ευρώπη παρουσιάζει πτωτική τάση. Τα παραπάνω προκύπτουν από κείμενο εργασίας μελετητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο φέρει τον τίτλο “Εξηγώντας την σκιώδη οικονομία στην Ευρώπη”.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι το ποσοστό της παραοικονομίας είναι σημαντικό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυμαίνεται από λιγότερο από 10% έως πάνω από 40% του ΑΕΠ. H Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 30%, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζονται αρνητικά η φορολογία, οι κοινωνικές παροχές και η απασχόληση.
Σε χώρες με πιο ανεπτυγμένη οικονομία, η παραοικονομία τείνει να είναι μικρότερη σε περίπου 10% με 20% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Σε ότι αφορά στις αναδυόμενες οικονομίες, αυτές κατά κανόνα έχουν υψηλότερο επίπεδο παραοικονομίας, δηλαδή περίπου 30% με 35% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
Το μέσο μέγεθος της παραοικονομίας στην Ευρώπη παρέμεινε σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Σε πολλές χώρες, η παραοικονομία αυξήθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 (π.χ. σε Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα, Σερβία), ενώ σε άλλες μειώθηκε (Τσεχική Δημοκρατία, Μακεδονία).
Στις περισσότερες χώρες, η παραοικονομία αυξήθηκε κυρίως την περίοδο 2008-2010 και στη συνέχεια μειώθηκε πριν από την κρίση. Το μέγεθος της παραοικονομίας είναι μικρότερο στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που είχαν αύξηση της παραοικονομίας, ειδικά στα έτη που εκδηλώθηκε η κρίση.
Ειδικότερα, η παραοικονομία στην Ελλάδα μπορεί να μειώθηκε ελαφρώς τα τελευταία χρόνια, όμως παραμένει στο επίπεδο του 30%, που είναι αρκετά υψηλό. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό του 2020 η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και περιορισμού της παραοικονομίας, όπως είναι η αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος και οι έλεγχοι για τη φορολόγηση AirBnB.