«Έχει έρθει η ώρα να επικαιροποιήσουμε τους κανόνες του ανταγωνισμού στην ΕΕ» δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εξηγώντας πως αυτό είναι αναγκαίο εξαιτίας των νέων προκλήσεων που δημιουργούν η ψηφιακή οικονομία και η παγκοσμιοποίηση.
Η επισήμανση αυτή έρχεται στον απόηχο πρωτοβουλιών από το Βερολίνο και το Παρίσι, που ετοιμάζονται να παρουσιάσουν από κοινού μία δέσμη προτάσεων για την αναθεώρηση των κανόνων ανταγωνισμού. Το ενδιαφέρον είναι ότι την κίνηση αυτή των δύο μεγάλων οικονομιών του ευρώ πυροδότησε η ίδια η Βεστάγκερ πέρυσι, όταν είπε «όχι» στη συγχώνευση σιδηρδρομικών δραστηριοτήτων των Siemens- Αlstom, που ήθελαν να ενώσουν δυνάμεις για να αντεπεξέλθουν στον οξύτατο ανταγωνισμό από κινεζικούς και αμερικανικούς κολοσσούς.
Τότε οι υπουργοί Οικονομιών Γερμανίας και Γαλλίας είχαν ασκήσει οξύτατη κριτική στην Κομισιόν, εγκαλώντας την ουσιαστικά πως δεν αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις της νέας εποχής και την ανάγκη για δημιουργία Ευρωπαίων «πρωταθλητών». Όπως φαίνεται η Βεστάγκερ είναι κοντά σε μία στροφή 180 μοιρών.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην αρχή αυτής της νέας δεκαετίας απαιτούν να επανεξετάσουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε ώστε να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του ανταγωνισμού», δήλωσε η Δανέζα Επίτροπος, υπενθυμίζοντας ότι αυτοί χρονολογούνται από το 1997. «Αλλαγές όπως η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιακή οικονομία σημαίνουν ότι πολλές αγορές λειτουργούν διαφορετικά απ’ ό,τι πριν από 22 χρόνια» εξήγησε.
Μεταξύ άλλων όπως είπε υπάρχει πιθανότητα ενός νέου ορισμού από γεωγραφική άποψη για την ανάλυση των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να επικαιροποιηθεί ο ορισμός της αγοράς προκειμένου να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή. Στην ομιλία της έδωσε το παράδειγμα των αμερικανικών κολοσσών υψηλής τεχνολογίας, όπως της Google και της Apple, που κυριαρχούν στους δικούς τους τομείς, κάτι που μειώνει σημαντικά τις επιλογές για τους καταναλωτές. Απέφυγε πάντως την όποια αναφορά στην υπόθεση Siemens- Alstom.