Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) προειδοποίησε σήμερα ότι και φέτος βάθυναν οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στην αγορά εργασίας και με τους τρέχοντες ρυθμούς θα χρειαστούν 257 χρόνια προκειμένου να υπάρξει ισότητα στον εργασιακό τομέα
Στην ετήσια έκθεσή του για την ισότητα στον κόσμο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατέγραψε βελτιώσεις σε όλους τους τομείς πλην της εργασίας.
Η έκθεση, που αφορά 153 χώρες, εξέτασε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εργασίας και της πολιτικής.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν 99,5 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σε όλους τους τομείς και σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 108 ετών πέρυσι.
Η βελτίωση που εμφανίζεται φέτος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική αύξηση των γυναικών που συμμετέχουν στην πολιτική.
Η ισότητα φαίνεται να είναι πιο εφικτή στους τομείς της παιδείας και της υγείας, όπου αυτή τη στιγμή φτάνει το 96,1% και 95,7% αντίστοιχα.
«Το άλλο μεγάλο πεδίο μάχης», εκτός της πολιτικής, είναι η οικονομική ισότητα, τονίζει το WEF.
Πρόκειται μάλιστα για τον μοναδικό δείκτη που επιδεινώθηκε φέτος. Παρόλο που οι διαφορές στον εργασιακό τομέα είναι μικρότερες σε σχέση με 15 χρόνια πριν, το χάσμα βάθυνε το 2019 και πλέον θα χρειαστούν 257 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, έναντι 202 πέρυσι, με τη μισθολογική ισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο να φτάνει μόλις το 40%.
Η έκθεση αποδίδει τη διαφορά αυτή «στο επίμονα μικρό ποσοστό των γυναικών που αναλαμβάνουν διοικητικές ή διευθυντικές θέσεις, στη στασιμότητα των μισθών τους και τέλος στη μικρή συμμετοχή τους στον ενεργό πληθυσμό και τα έσοδα».
Η κατάσταση βέβαια διαφέρει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή.
Οι βόρειες χώρες δείχνουν τον δρόμο σε ό,τι αφορά την ισότητα. Η Ισλανδία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και ακολουθούν η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία. Στις δέκα πρώτες θέσεις βρίσκονται επίσης η Νικαράγουα, η Νέα Ζηλανδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ρουάντα και η Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, η δυτική Ευρώπη είναι πιο προηγμένη σε θέματα ισότητας και με τους τρέχοντες ρυθμούς θα χρειαστούν ακόμη 54 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα.
Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα χρειαστεί 59 χρόνια, ενώ η υποσαχάρια Αφρική 95 χρόνια. Η Βόρεια Αμερική, όπου το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αυξήθηκε στον Καναδά και μειώθηκε στις ΗΠΑ, θα χρειαστεί 151 χρόνια.