Ο ηθικός αυτουργός στη διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας που συνέβη πριν από έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη
, καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς στη φυλακή, με βάση τις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα.
Η απίστευτη αυτή υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης την περασμένη Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε ένας Έλληνας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 21 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος εμπόρου κοσμημάτων με τον οποίο συνεταιρίστηκαν στο πρατήριο καυσίμων. Λόγω οικονομικών διαφορών, ο πρατηριούχος έβαλε Γεωργιανό εκτελεστή να σκοτώσει τον συνέταιρο του, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Στη πρώτη απόπειρα οι δυο χειροβομβίδες που είχαν τοποθετηθεί στη μοτοσικλέτα του θύματος δεν εξερράγησαν και στη δεύτερη απόπειρα, η σφαίρα από το πιστόλι του εκτελεστή, έσπασε το σαγόνι του θύματος, διαπέρασε το μάγουλο του και εκείνος γλίτωσε ως εκ θαύματος τον θάνατο.
Το ιστορικόΉταν αρχές Αυγούστου του 2013 όταν ο έμπορος κοσμημάτων γνωρίστηκε με τον ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων μέσω κοινών φίλων.
Ο επιχειρηματίας διατηρούσε βενζινάδικο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η επιχείρηση ήταν ανθηρή, ωστόσο η κακοδιαχείριση οδήγησε σε ανοιχτούς λογαριασμούς και χρέη.
Μάλιστα αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης θυμούνται ότι ο κατηγορούμενος είχε εμφανιστεί ενώπιον του Τμήματος Εκβιαστών και είχε καταγγείλει την απόπειρα εκβίασης εκ μέρους υπαλλήλου του, ωστόσο στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο αναφερόμενος υπάλληλος βρέθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό, δράστης του οποίου φέρεται να ήταν ο ίδιος ο εργοδότης του ο οποίος αρνήθηκε να του πληρώσει τα δεδουλευμένα.
Μετά λοιπόν από μερικές συναντήσεις ο ιδιοκτητης του πρατηρίου καυσίμων έπεισε τον έμπορο κοσμημάτων να συνεισφέρει ως κεφάλαιο στην επιχείρηση του πρώτου, το ποσο των 150.000 ευρώ.Σύναψαν ένα συμφωνητικό αφανούς εταιρίας, σύμφωνα με το οποίο το θύμα θα ήταν αφανής εταίρος στην άνω εταιρία, χωρίς δικαίωμα υπογραφής, εκπροσώπησης, μεταβίβασης και ότι θα έπαιρνε μηνιαίως το χρηματικό ποσό των 3500-4000 ευρώ.
Οι δυο απόπειρες και η καταδίκη
Η συνεργασία τους όμως κράτησε για μόλις μερικούς μήνες, καθώς στη πορεία ακολούθησαν διαφωνίες και έντονες διαμάχες για την καταβολή του χρηματικού ποσού που είχαν συμφωνήσει.
Στις 11 Αυγούστου 2013, συνεργείο πυροτεχνουργών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σπεύδει σε σημείο όπου σύμφωνα με τον συνέταιρο του πρατηριούχου, είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στη μοτοσικλέτα του.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έκθεση πραγματογνωμοσύνης, “ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων, Γεωργιανός υπήκοος με πρόθεση και ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έχοντας αποφασίσει να σκοτώσει τον έμπορο κοσμημάτων,τοποθέτησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, που αποτελείτο από δυο αμυντικές χειροβομβίδες προέλευσης “πρώην ανατολικού μπλοκ” τύπου F1 στην μοτοσικλέτα του θύματος, επιδιωκόμενος να ενεργοποιηθεί ο αυτοσχέδιος αυτός μηχανισμός και να επέλθει ο θάνατος του παθόντος”.
Για καλή του τύχη όμως, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η μια χειροβομβίδα, λόγω λανθασμένης παγίδευσης δεν ενεργοποιήθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τη δεύτερη λόγω κατασκευαστικής αστοχίας.
Λίγους μήνες μετά και ενώ οι διαφωνίες μεταξύ των δυο συνεταίρων συνεχίζονται, ο συνέταιρος του πρατηριούχου θα βρεθεί ξανά πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο. Ένα βράδυ που επέστρεφε σπίτι του εμφανίζεται ένας πληρωμένος εκτελεστής που τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής.
Η σφαίρα του σπάει το σαγόνι και διαπερνά το μάγουλο. Το θύμα έχοντας τις αισθήσεις αρχίζει και κυνηγάει τον δράστη ωσότου αντιλαμβάνεται την αιμορραγία και χάνει τις αισθήσεις του. Από την άρση των κινητών τηλεφώνων αποκαλύπτεται το τηλέφωνο του Γεωργιανού δράστη, ο οποίος ακριβώς μετά την απόπειρα δολοφονίας είχε τηλεφωνήσει στον πρατηριούχο και ηθικό αυτουργό του εγκλήματος. Το κουβάρι αυτής της απίστευτης υπόθεσης ξετυλίχθηκε στην πορεία ενώπιον των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών, όπου και ήρθαν στο φως οι εκβιασμοί και το συμβόλαιο θανάτου, αν και οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχθηκαν ποτέ την ενοχή τους. Ωστόσο τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα και έτσι ο ηθικός αυτουργός καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 21 χρόνια φυλάκιση για να ακολουθήσει η δίκη του σε δεύτερο βαθμό, όπου και γλίτωσε χάρη στις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα, 7 χρόνια φυλάκισης καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μέσα στη φυλακή. Στον Γεωργιανό δράστη επιβλήθηκε 11 χρόνια κάθειρξη.
Το ελαφρυντικό
Η συνήγορος του θύματος, Ανθούλα Ανάσογλου, μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε: «Η προβλεπόμενη ποινή για την ανθρωποκτονία με τον προϊσχύοντα κώδικα ήταν η ισόβια κάθειρξη (299 ΠΚ). Πλέον με το Νέο Ποινικό Κώδικα τα «ισόβια» δεν είναι μονόδρομος και μπορεί για ανθρωποκτονία να επιβληθεί και πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επιπλέον, με την τροποποίηση του άρθρου 85 ΠΚ έχουμε πολλαπλή μείωση της ποινής μέχρι την περαιτέρω από το κατώτατο όριο της ήδη μειωμένης ποινής. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουμε την εισαγωγή μιας ακόμη καινοτομίας την εφαρμογή του ελαφρυντικού του 84 ε, δηλαδή της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και μετά την κράτηση.Παλαιότερα η νομολογία είχε αποφανθεί ότι εφόσον καταδικασθείς βρίσκεται στη φυλακή, η καλή του συμπεριφορά είναι προσχηματική για να μπορέσει να πετύχει την αποφυλάκιση του. Ο νομοθέτης απαιτούσε «καλή συμπεριφορά» υπό καθεστώς ελευθερίας. Πλέον αυτός ο φραγμός έχει σπάσει και το ελαφρυντικό δίνεται με ένα πιστοποιητικό καλής διαγωγής.Έτσι παρ’όλη την αρνητική στάση του κατηγορουμένου για την κατηγορία και τη μη συγγνώμη του, ήταν σχεδόν υποχρεωτική η αναγνώριση του ελαφρυντικού της στο πρόσωπό του».