Αναβίωσε χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου υπόθεση απάτης με αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.
Πρωτοδίκως είχαν κριθεί ένοχοι στην υπόθεση 4 κατηγορούμενοι, κάτοικοι Αττικής και Καλαμάτας. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών σε δύο κατοίκους Κορυδαλλού και από 8 μήνες σε έναν κάτοικο Καλαμάτας και έναν κάτοικο Αττικής.
Οι δύο πρώτοι κρίθηκαν ένοχοι απάτης και οι άλλοι δύο αποδοχής προϊόντων εγκλήματος. Οι ποινές των κατηγορουμένων ανεστάλησαν για 3ετία.
Χθες εξετάστηκαν οι εφέσεις των δύο πρώτων και το δικαστήριο απέρριψε την έφεση του πρώτου ως ανυποστήρικτη και επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή στον δεύτερο.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε μετά από μήνυση ενός κατοίκου της Ρόδου.
Ο Ροδίτης αγόρασε συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του έτους 2006 από εταιρεία της Ρόδου ένα επιβατικό αυτοκίνητο τύπου SUV, μάρκας ΒMW Χ5, πέντε θέσεων, πετρελαιοκίνητο, χρώματος μαύρου, με πρώτη άδεια κυκλοφορίας 03-02-2006, ελαφρώς μεταχειρισμένο, αντί του συνολικού ποσού των 58.000 ευρώ.
Περί τα μέσα του μηνός Οκτωβρίου 2011, λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, αποφάσισε να το πωλήσει και δημοσίευσε σχετική αγγελία στην ιστοσελίδα “car.gr”.
Μετά από λίγες ημέρες, έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον πρώτο των κατηγορουμένων, ο οποίος του παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής.
Συμφώνησαν στο ποσό των 24.000 ευρώ, το οποίο, όπως του είπε, θα μπορούσε να του το καταβάλει σε δύο ισόποσες δόσεις των 12.000 ευρώ η κάθε μία και πιο συγκεκριμένα στις 30-12-2011 η πρώτη και στις 30-01-2012 η δεύτερη, με παρακράτηση της κυριότητας του οχήματος, έως την ολοσχερή εξόφλησή του.
Τον ενημέρωσε επίσης, ότι εκδότης των επιταγών αυτών θα ήταν εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στον Κορυδαλλό, η οποία ανήκε στον αδερφό του, δεύτερο των κατηγορουμένων.
Δέχθηκε, να τους μεταβιβάσει το όχημα και ο δεύτερος έστειλε στη Ρόδο έναν υπάλληλό του για να το παραλάβει.
Ο πρώτος του ζήτησε να συντάξει μια εξουσιοδότηση στον αδερφό του προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση του αυτοκινήτου, απευθείας στο όνομά του, αφού η εταιρεία του θα εξοφλούσε το τίμημα, μέσω επιταγών.
Ο υπάλληλος τού παρέδωσε την υπεύθυνη δήλωση του δεύτερου, στην οποία δήλωνε ότι αγοράζει το αυτοκίνητο και ότι η μεταβίβαση θα γίνει σε μία εβδομάδα. Η ως άνω υπεύθυνη δήλωση είχε θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του δεύτερου από κάποιον Αστυνόμο Β΄ του Αστυνομικού Τμήματος Περιστερίου Αττικής, ο οποίος, όπως εκ των υστέρων έμαθε ο μηνυτής, δεν υπηρετούσε στο Τμήμα αυτό εκείνη την περίοδο!!
Οι επιταγές ήταν ακάλυπτες, ενώ διαπίστωσε στην πορεία ότι η εταιρεία που δήθεν είχε μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα και φερεγγυότητα ήταν κλειστή.
Επιπρόσθετα μετά από έρευνες που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι και άλλα άτομα είχαν εξαπατηθεί από τους ίδιους κατά τον ίδιο τρόπο, ενώ ενημέρωσαν επιπλέον, ότι χρησιμοποιούν πλαστές σφραγίδες Αστυνομικών Τμημάτων και υπαλλήλων Δήμων και ότι πλαστογραφούν το γνήσιο της υπογραφής των φερόμενων ως υπογραφόντων.
Ο μηνυτής μετέβη στο Γραφείο Συγκοινωνιών προκειμένου να εξακριβώσει αν το αμάξι του μεταβιβάστηκε στον εγκαλούμενο με παρακράτηση κυριότητας και υπέβαλε σχετική αίτηση στο Υπουργείο Μεταφορών. Από το σχετικό έλεγχο, προέκυψε ότι ο δεύτερος προέβη στη μεταβίβαση του αυτοκινήτου στο όνομά του χωρίς παρακράτηση κυριότητας, δυνάμει μιας καθ’ όλα πλαστής εξουσιοδότησης που έφερε την υπογραφή του και τον εμφάνιζε ότι εξουσιοδοτεί κάποιον για να κάνει την μεταβίβαση του αυτοκινήτου και εν συνεχεία να προχωρήσει στην «άρση της κυριότητας».
Επιπλέον, βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας από κάποια ανθυπαστυνόμο.
Μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω σφραγίδες του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας ήταν πλαστές και ότι η αστυνομικός αυτή είχε συνταξιοδοτηθεί πριν από μερικά έτη. Επίσης διαπίστωσε ότι ο δεύτερος προφανώς με πλαστή εξουσιοδότηση, είχε προχωρήσει στις 11-11-2011 στη μεταβίβαση του αυτοκινήτου στο όνομά του, από τον άγνωστο. Εν συνεχεία το όχημα αυτό μεταβιβάσθηκε εκ νέου από τον πρώτο στον τρίτο, κάτοικο Δήμου Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο της έρευνας διετάχθη η κατάσχεση του αυτοκινήτου και τέθηκε ο τρίτος ως μεσεγγυούχος.
Ο πολιτικώς ενάγων απευθύνθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2013 στο Γραφείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, προκειμένου να λάβει ένα αντίγραφο του εγγράφου εμφάνισης στοιχείων του οχήματός του, για δικαστική χρήση και διαπίστωσε ότι ο μεσεγγυούχος το είχε μεταβιβάσει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή σε ένα άλλο άτομο κάτοικο Δήμου Καλαμάτας.
Ως συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορίας παρίσταται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Κιουρτζής και ως συνήγορος υπεράσπισης η δικηγόρος κ. Σταύρος Παναγιωτακόπουλος.