Οι πολίτες ζητούν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εταιρικής φοροδιαφυγής, τονίζουν οι ευρωβουλευτές κατά τη σύνοδο ολομέλειας, στις 16 Δεκεμβρίου.
Οι συζητήσεις των ευρωβουλευτών επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να εκσυγχρονίσει τους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων, στον άξονα των προκλήσεων που θέτουν η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιακή επανάσταση.
Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν επί του ψηφίσματος την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου
Εκσυγχρονισμός της φορολογίας
Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες βασίζονται όλο και περισσότερο σε ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον απαραίτητο να χτίζουν εργοστάσια, να απασχολούν εργαζόμενους ή να μεταφέρουν αγαθά για να έχουν κέρδος.
Ωστόσο, βάσει των ισχυόντων φορολογικών κανόνων, τα κράτη έχουν το δικαίωμα να φορολογήσουν μία εταιρεία μόνο αν αυτή έχει φυσική παρουσία σε μια χώρα. Επιπλέον, οι πολυεθνικές έχουν συχνά θυγατρικές εταιρείες σε διάφορες περιοχές και μπορούν να εγκαθίστανται στις χώρες με τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας.
Το γεγονός αυτό ενθαρρύνει ορισμένες χώρες να προσφέρουν ακόμα ευνοϊκότερες φορολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να στερούν φορολογικά έσοδα από άλλες.
Οι διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΟΣΑ, στις οποίες συμμετέχουν 135 χώρες, στοχεύουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της φορολογίας εταιρειών χωρίς φυσική παρουσία και να θέσουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή ώστε να αποφευχθεί ο επιζήμιος φορολογικός ανταγωνισμός.
Φορολογική δικαιοσύνη
Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, πολλοί ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η εξασφάλιση μεγαλύτερης φορολογικής συμμόρφωσης των πολυεθνικών και ψηφιακών εταιρειών είναι ζήτημα δικαιοσύνης. “Την ώρα που οι πολίτες, οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν τους φόρους τους με πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές ύψους τουλάχιστον 40%, πολλές μεγάλες πολυεθνικές φοροδιαφεύγουν”, δήλωσε η πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Ιρίνε Τινάλι (S & D, Ιταλία).
Η Ιρίνε Τινάλι επισήμανε ότι, σύμφωνα με έρευνα, το 40% των κερδών των μεγάλων εταιρειών μεταφέρεται σε φορολογικούς παραδείσους. “Το τρέχον διεθνές φορολογικό καθεστώς […] αυξάνει τις ανισότητες και μετατοπίζει το φορολογικό βάρος στους εργαζόμενους και στους καταναλωτές. Αυτό δεν είναι δίκαιο.”
Ο Λουίς Γκαρικάνο (Renew, Ισπανία) ανέφερε στοιχεία που δείχνουν ότι η Apple κατέβαλε εταιρικό φόρο ύψους 4 εκατ. ευρώ στην Ισπανία με ετήσιο εισόδημα 320 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία Netflix κατέβαλε μόνο 3.140 ευρώ. “Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα κράτη πρόνοιας αν οι εταιρείες με τα σημαντικότερα έσοδα δεν συμβάλλουν στη διατήρησή τους;”, αναρωτήθηκε. “Αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις εξοπλισμένοι με κανόνες του 19ου αιώνα”, πρόσθεσε.
Αναζητώντας λύσεις σε διεθνές επίπεδο
“Η ψηφιακή οικονομία δημιουργεί παγκόσμιες προκλήσεις. Συνεπώς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές σε διεθνές επίπεδο “, υπογράμμισε ο Μάρκους Φέρμπερ (ΕΛΚ, Γερμανία).
Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να θέσει τάξη στα του οίκου της. “Πρέπει να επιλύσουμε τα δικά μας προβλήματα εντός της ΕΕ […] και να βάλουμε ένα τέλος στους δικούς μας φορολογικούς παραδείσους”.
Ο Επίτροπος οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι η εύρεση μιας διεθνούς συμφωνίας σχετικά με το θέμα της φορολογίας και διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει δράση σε κάθε περίπτωση. “Εάν δεν υπάρξει διεθνής συμφωνία μέχρι το 2020, είναι ξεκάθαρο ότι η δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι απαραίτητη. Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.