Η Ursula Mueller, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ και Αναπληρώτρια Συντονίστρια Επείγουσας Ανάγκης, επεσήμανε την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης των ανθρώπων σε πολλά μέρη της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες εισέβαλε η Τουρκία.
Σε μια ενημέρωση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, η Mueller ανέφερε την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα, για πολλές εξελίξεις και άμβλυνε τη συνεχιζόμενη σημασία των διασυνοριακών ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.
Αναφερόμενη στην κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία, η Mueller δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει ανησυχητική καθώς οι δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να καλύπτουν και να εκτελούν αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές υπό τον έλεγχο παρακρατικών ένοπλων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών οντοτήτων, σε Ιντλίμπ και Χαλέπι. Σημείωσε ότι οι παρακρατικές ένοπλες ομάδες, από την πλευρά τους, έχουν κλιμακώσει επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από κυβερνητικές δυνάμεις, στη νότια Ιντλίμπ και το Χαλέπι. Οι πολίτες και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής, υποφέρουν από τις συνέπειες.
Η Mueller επεσήμανε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει σοβαρή στη βορειοανατολική Συρία, ακόμη και αφού οι εχθροπραξίες έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
“Αφού η Τουρκία και οι συμμαχικές παρακρατικές ένοπλες ομάδες ξεκίνησαν την “Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης”, στην περιοχή μεταξύ Tal Abyad και Ras al-Ayn, στη Συρία, στις 9 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή. Από τις 26 Νοεμβρίου 123.000 άνθρωποι επέστρεψαν στις περιοχές καταγωγής τους. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι από τις επαρχίες Χασάκα, Ράκα και Χαλέπι. Περίπου 17.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο Ιράκ”.
Η Mueller δήλωσε ότι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέλαβαν μια σημαντική ευθύνη για να βοηθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που επλήγησαν από εχθροπραξίες στα βορειοανατολικά, προσθέτοντας. “Όπως σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην περιοχή ήταν πολύ προσαρμοσμένες ώστε να εξασφαλίσουν ότι η απαραίτητη βοήθεια θα φτάσει σε εκείνους που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Με περίπου 1,8 εκατομμύρια άτομα να χρειάζονται βοήθεια στη βορειοανατολική Συρία, το έργο είναι σημαντικό”.
Η Mueller συνέχισε: “Η ταχεία και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση παραμένει ουσιαστική για όλες τις πτυχές της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής αντίδρασης στα βορειοανατολικά. Πρέπει να διευκολυνθούν οι αξιολογήσεις για τον εντοπισμό των πιο πιεστικών αναγκών και των ευάλωτων πληθυσμών. Οι γραμμές παροχής μέσω του αυτοκινητοδρόμου Μ4 και των διάφορων συνοριακών διαβάσεων πρέπει να παραμείνουν ανοικτές για ανθρωπιστικό φορτίο. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να επιτρέπεται χωρίς παρεμβάσεις των μερών. Τέλος, πρέπει να επιτραπεί η παρακολούθηση αποστολών προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι ανάγκες. Αναμένουμε από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση να διευκολύνουν μια συνεχή και κλιμακούμενη συντονισμένη απάντηση”.
Η αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε επίσης την κατάσταση στο στρατόπεδο Al-Hol που -όπως είπε- απαιτεί επίσης μια ειδική και επείγουσα απάντηση.
“Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, περίπου 68.400 άνθρωποι παραμένουν στο στρατόπεδο, το 94% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Συντάσσομαι με τον OHCHR που προτρέπει τις κυβερνήσεις να επαναπατρίσουν αμέσως τους υπηκόους τους που είναι πιο ευάλωτοι. Πολλά από αυτά τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ορφανών και των ασυνόδευτων παιδιών, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια, δεδομένης πιθανής κακοποοίησης και τραυματισμού. Τελικά, όμως, οι καλύτερες πιθανότητες τους να έχουν ένα καλύτερο μέλλον είναι το να ανταποκριθούν οι κυβερνήσεις τους”.
Αναφερόμενη στην ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα τον περασμένου μήνα, η Mueller σημείωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη βορειοδυτική και βορειοανατολική Συρία θα ήταν σημαντικά χειρότερη, χωρίς τη διασυνοριακή ανθρωπιστική επιχείρηση. “Η βοήθεια που παρέχεται μέσω των ρυθμίσεων που περιγράφονται στα ψηφίσματά σας απέχει από μια ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία. Χωρίς τη διασυνοριακή επιχείρηση, θα είχαμε άμεσο τερματισμό της βοήθειας για τη στήριξη εκατομμυρίων αμάχων. Αυτό θα προκαλούσε ταχεία αύξηση της πείνας και των ασθενειών, με αποτέλεσμα θάνατο, ταλαιπωρία και περαιτέρω εκτοπισμό – συμπεριλαμβανομένων και των διασυνοριακών – για έναν ευάλωτο πληθυσμό που έχει ήδη υποστεί ανυποψίαστη τραγωδία εξαιτίας σχεδόν εννέα ετών σύγκρουσης”.
Η Mueller παρατήρησε επίσης ότι η ανασφάλεια εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες σε όλη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που βρίσκονται μακριά από τις πρώτες γραμμές. Είπε: “Νωρίτερα αυτό το μήνα, για παράδειγμα, ο OHCHR προειδοποίησε για τον αυξανόμενο αριθμό συμβάντων στη βόρεια Συρία που αφορούσαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αγορές, γειτονιές και άλλες κατοικημένες περιοχές. Περίπου 49 περιστατικά έχουν επαληθευθεί από τα τέλη Οκτωβρίου, 43 από τα οποία βρίσκονταν σε περιοχές υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων και των συνεργατών τους παρακρατικών ένοπλων ομάδων. Τουλάχιστον 78 πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότερα από 300 άτομα τραυματίστηκαν σε αυτά τα περιστατικά”.
Πέτρος Κράνιας