Έως και πέντε μήνες υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ενός ακινήτου, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος η συναλλαγή να τιναχθεί στον αέρα. Ο λόγος; Αυτή τη φορά, η… ύπαρξη κτηματολογίου που αφορά περίπου το 33% της ελληνικής επικράτειας, καθώς στο υπόλοιπο 64% “τρέχει” η διαδικασία της κτηματογράφησης.
Οι διορθώσεις
Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά την μεταβίβαση ενός ακινήτου, εντοπίζονται διαφορές στην αποτύπωση γειτονικών ιδιοκτησιών όσον αφορά τα ακριβή όρια ενός οικοπέδου με ένα άλλο. Αυτού του είδους οι διαφορές, συνήθως είναι αμελητέες, καθώς, για παράδειγμα, μπορεί να αφορούν μερικά εκατοστά.
Παρόλ’ αυτά, είναι απαραίτητο για αυτές τις “γκρίζες ζώνες” των ιδιοκτησιών να γίνουν διορθώσεις, επειδή δεν επιτρέπεται να υπάρχει απόκλιση μεταξύ των τοπογραφικών σχεδίων και των συμβολαίων, σύμφωνα με τη νομοθεσία. Οι διορθώσεις, όμως, αυτές θα πρέπει να γίνουν από τον φορέα του Κτηματολογίου, επειδή η κτηματογράφηση θεωρείται οριστική, όταν ολοκληρωθεί. Με άλλα λόγια, τις διορθώσεις αυτές πραγματοποιεί, αποκλειστικά, η κεντρική υπηρεσία του κτηματολογίου. Με τον τρόπο αυτό, κατά το σκεπτικό του νομοθέτη, διασφαλίζεται η ακεραιότητα των στοιχείων της κτηματογράφησης. Δεδομένου όμως, ότι η κεντρική υπηρεσία του κτηματολογίου δεν διαθέτει παρά ένα μονοψήφιο αριθμό υπαλλήλων, όταν οι αιτήσεις για διόρθωση των στοιχείων είναι χιλιάδες, γίνεται αντιληπτό ότι η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τοπογράφοι, ο χαρακτήρας της διόρθωσης απαιτεί τις αλλαγές να πραγματοποιεί χειρόγραφα ο υπάλληλος του κτηματολογίου, με βάση ένα ψηφιακό αρχείο, στο χάρτη.
Πρόκειται, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για μία “σοβιετικού” τύπου διαδικασία, η οποία μπορεί να καθυστερήσει την ολοκλήρωση μίας μεταβίβασης ακόμη και μέχρι πέντε μήνες (απαιτείται να έχει εγκριθεί η κτηματολογική εγγραφή για να γίνει η συναλλαγή).
O διαπιστευμένος μηχανικός
Με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, το ΤΕΕ και αρμόδιοι φορείς εισηγούνται το θεσμό του διαπιστευμένου μηχανικού στο κτηματολόγιο, που προβλέπει, ήδη, η νομοθεσία. Όσοι δηλαδή, μηχανικοί πληρούν σειρά κριτηρίων, θα έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιούνται ως ειδικοί διαπιστευμένοι μηχανικοί, αναλαμβάνοντας, με δική τους ευθύνη, να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές. Το μοντέλο αυτό έχει δοκιμαστεί με το θεσμό των ελεγκτών δόμησης που διενεργούν τον έλεγχο των οικοδομών και εκδίδουν πορίσματα ελέγχου.
Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, ο διαπιστευμένος μηχανικός αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση με άμεση προτεραιότητα. Κι αυτό επειδή, η καθυστέρηση για την μεταβίβαση των ακινήτων, για τα οποία απαιτούνται διορθώσεις στις τελικές εγγραφές, είναι πολύμηνη, όταν στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Το πρόβλημα αυτό, κατά τον ίδιο, εντοπίζεται, κυρίως στις μικρές ιδιοκτησίες, επειδή οι ιδιοκτήτες ή όσοι έχουν δικαιώματα σε μεγάλης επιφάνειας εκτάσεις, προχωρούν στην ακριβή αποτύπωσή τους.
Πάντως, στο κτηματολόγιο φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις για τη δημιουργία διορθώσεων από μη δημόσιους υπαλλήλους, αν και πρόκειται για μοντέλο που υιοθετούν χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία.