Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με βασικό θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ έγινε και επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν.
Οι εξελίξει στη Λιβύη ήταν το βασικό θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Τούρκος πρόεδρος επιζητεί να περάσει το μήνυμα ότι αν δεν σταματήσει ο στρατάρχης Χαφτάρ να πολιορκεί την Τρίπολη, η σύνοδος στο Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου πρέπει να ακυρωθεί.
«Συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στον Χαφτάρ μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Υπάρχει μία διαδικασία μέσω των ΗΕ. Τον Ιανουάριο γίνεται σύνοδος στη Γερμανία. Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις του Χαφτάρ δεν έχει νόημα να συναντηθούμε στο Βερολίνο, δεν έχει νόημα να γίνει η σύνοδος», είχε πει ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τι μετέδωσε το Cnn Turk
Όπως μετέδωσε το CNN Turk, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας.
Επίσης, όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, στη συνομιλία Μέρκελ – Ερντογάν συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία.
Επικοινωνία Πούτιν – Μέρκελ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν την περαιτέρω υποστήριξή τους, στο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και συνομίλησαν για την κρίση στη Λιβύη.
Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Στη Λιβύη οι πρώτοι μισθοφόροι
Στο μεταξύ, στη Λιβύη βρίσκονται ήδη οι 300 πρώτοι πιστοί στον Ερντογάν Σύροι μαχητές/ μισθοφόροι για να αγωνιστούν στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου, ακόμη 1.000 Σύροι μαχητές βρίσκονται σήμερα σε τουρκικά στρατόπεδα, εκπαιδεύονται, και αναμένουν μεταφορά στη Λιβύη.
Σε κάθε μαχητή η Άγκυρα θα καταβάλει 2.000 με 2.500 δολάρια ΗΠΑ, βάσει τρίμηνων και εξάμηνων συμβολαίων. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του συμβολαίου, τόσο υψηλότερος θα είναι και ο μισθός.