Παραλίγο να στοιχίσουν τη ζωή ενός ζευγαριού που επέστρεφε οδικώς στην Αθήνα
Οι πλαστικοί κώνοι στις εθνικές οδούς που κατά καιρούς τοποθετούνται λόγω έργων στο οδόστρωμα, παραλίγο να στοιχίσουν τη ζωή ενός ζευγαριού που επέστρεφε οδικώς στην Αθήνα, κινούμενο στο 31 χιλ. της νέας εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.
Οι κώνοι που είχαν τοποθετηθεί στο οδόστρωμα και συγκεκριμένα στη μεσαία λωρίδα, λόγω εργασιών αντιολισθητικής στρώσης, δεν ήταν καν στερεωμένοι στις θέσεις τους. Έτσι, τη στιγμή που το ζευγάρι περνούσε με το όχημα μου από το σημείο και λόγω των ανέμων που έπνεαν στη συγκεκριμένη περιοχή, οι κώνοι έφυγαν από τα σημεία που ήταν τοποθετημένοι. Ο οδηγός του ΙΧ προσπάθησε να αποφύγει έναν από αυτούς αλλά δεν τα κατάφερε. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τον έλεγχο του οχήματός του και να προσκρούσει με αυτό στο στηθαίο ασφαλείας και ακολούθως το αυτοκίνητο του να ανατραπεί. Τόσο ο οδηγός του ΙΧ όσο και η σύζυγός του που επέβαινε σε αυτό τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο οδηγός υπέστη κρανιογκεφαλική κάκωση – θλάσεις εγκεφάλου – ενώ η σύζυγος του κακώσεις και εκχυμώσεις στο δεξιό μέρος του σώματός της, ιδίως στο δεξιό ώμο και στο δεξιό χέρι.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, η οποία και καταδίκασε τον γενικό διευθυντή της κοινοπραξίας που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας τα έργα της συντήρησης της νέας εθνικής οδού. Συγκεκριμένα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που δίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, αφού έκρινε ένοχο τον επικεφαλής της κοινοπραξίας για τα αδικήματα της ασφάλειας συγκοινωνιών από αμέλεια και της σωματικής βλάβης από αμέλεια δια παραλείψεως του επέβαλλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή.
Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος
Η υπόθεση έφτασε και στον Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κατόπιν αίτησης του κατηγορουμένου διευθυντή της κοινοπραξίας για αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης που εκδόθηκε σε βάρος του.
Οι αρεοπαγίτες, ωστόσο, απέρριψαν την αίτηση αναίρεσης με την υπ. αριθμόν 446/2019 απόφαση που εξέδωσαν. Σύμφωνα με αυτή, η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που καταδίκασε τον διευθυντή της κοινοπραξίας είναι πλήρως αιτιολογημένη και ορθά το Τριμελές Πλημμελειοδικείο δέχθηκε πως το επίμαχο τροχαίο οφείλεται «στο ότι αν και έπρεπε καθ’ όλη την διάρκεια των εκτελούμενων έργων βάσει των σχετικών συμβάσεων και της νομοθεσίας, να υπάρχει και να συντηρείται η κατάλληλη οδική σήμανση για τα εκτελούμενα έργα αυτό δεν έγινε».
Συγκεκριμένα, – όπως έκρινε το δικαστήριο και δέχθηκε ο Άρειος Πάγος- «θα έπρεπε να υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια των έργων επαρκής σήμανση και οι κώνοι θα έπρεπε να είναι εγκλωβισμένοι ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν από εξωτερικό εμπόδιο, όπως και από ανέμους». Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως οι επίμαχοι κώνοι δεν ελέγχθηκαν, σύμφωνα με την απόφαση, από τότε που τοποθετήθηκαν, για το αν παραμένουν στη θέση τους.
Ακόμη, ο Άρειος Πάγος δέχθηκε και την κρίση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία «ο κατηγορούμενος υπό την ανωτέρω ιδιότητά του – ως διευθυντής – έχοντας την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση… όφειλε να μεριμνήσει για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για αποτροπή της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για την αποτροπή πρόκλησης σωματικών βλαβών από τους διερχόμενους από την ανωτέρω χιλιομετρική θέση, όπου εκτελούνταν το ως άνω έργο».