Εχουν περάσει 32 μήνες, έχουν αλλάξει δύο πρωθυπουργοί και έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 30 ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικές με την επικείμενη απόσχιση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Και όμως, δεν έχει αρχίσει ακόμη η πραγματική σκληρή διαπραγμάτευση. Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, υπάρχει ακόμη πιθανότητα να επιβληθούν δασμοί σε έναν κατάλογο από προϊόντα που παρουσίασε πέρυσι η βρετανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των προετοιμασιών της για το ενδεχόμενο του λεγόμενου «σκληρού Brexit», δηλαδή της εξόδου της Βρετανίας χωρίς εμπορική συμφωνία με τους πρώην εταίρους της. Δίνοντας μια πρώτη εικόνα του πώς μπορεί να επηρεαστεί το εμπόριο από το Brexit, το Bloomberg εξέτασε τις παλαιότερες εξαγωγές των χωρών-μελών της Ε.Ε. στη Βρετανία. Διαπίστωσε πως το 2018 η υπόλοιπη Ε.Ε. εξήγαγε στη Βρετανία προϊόντα αξίας 301,2 δισ. ευρώ και από αυτά περίπου τα 47,3 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 16% του συνόλου, μάλλον θα υπόκεινται σε νέους δασμούς μετά το Brexit. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος των προϊόντων της Ε.Ε. στη Βρετανία θα αυξηθεί κατά σχεδόν 5 δισ. ευρώ. Στον κατάλογο βρίσκονται πάνω από 500 προϊόντα, από τυριά μέχρι λάστιχα αυτοκινήτων, στα οποία θα επιβληθούν δασμοί αλλά και ποσοστώσεις στις εισαγωγές. Στόχος αυτών των δασμών είναι, βέβαια, να προστατευθούν οι βιομηχανίες της Βρετανίας από τον ανταγωνισμό των προϊόντων της Ε.Ε.
Το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο για τη Γερμανία, η οποία το 2018 εξήγαγε στη Βρετανία αυτοκίνητα αξίας 17,5 δισ. ευρώ . Σε αυτά αναμένεται να επιβληθούν δασμοί από 10% έως 16%, που θα αυξήσουν το κόστος τους κατά 1,8 δισ. ευρώ. Και βέβαια τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, των μεγάλων φορτηγών και μοτοσικλετών, είναι η μεγαλύτερη κατηγορία που μπαίνει στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών. Αντιπροσωπεύει το 77% των εξαγωγών στις οποίες αναμένεται να επιβληθούν δασμοί και θα επηρεάσουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στις 23 Σεπτεμβρίου, οι ενώσεις αυτοκινητοβιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, που αντιπροσωπεύει τις 15 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, απηύθυναν έκκληση στην Ε.Ε. να συνάψει συμφωνία με τη Βρετανία ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες εμπορικών συναλλαγών με τη χώρα.
Οι επικεφαλής των βιομηχανιών προειδοποίησαν μάλιστα πως τυχόν αποτυχία στις σχετικές διαπραγματεύσεις θα προκαλέσει «τεκτονικές μετατοπίσεις» στις συνθήκες του διεθνούς εμπορίου, με δασμούς δισεκατομμυρίων ευρώ να καθορίζουν αλλά και να περιορίζουν τις επιλογές των καταναλωτών στις δύο πλευρές της Μάγχης. Οι άλλοι τομείς που αναμένεται να πληγούν θα είναι η κλωστοϋφαντουργία και ο ρουχισμός, των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος και η βιομηχανία κεραμικών.