Θετική για τη ΔΕΠΑ είναι η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου ICC σε ό,τι αφορά την αντιδικία της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου με την τουρκική Botas. Η απόφαση αφορά στον υπολογισμό των τιμών με τις οποίες αγοράζει αέριο η ελληνική εταιρεία από την τουρκική για την περίοδο από το 2011 έως σήμερα.
Ειδικότερα, με χθεσινή του απόφαση το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο δικαίωσε τη ΔΕΠΑ στη διαιτησία με την τουρκική BOTAS, επιβάλλοντας αναδρομική μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί το τελευταίο στάδιο στη δεκαετή εμπορική διένεξη μεταξύ ΔΕΠΑ και BOTAS για την αναπροσαρμογή της συμβατικής τιμής, ενώ οι συνέπειές της αποτιμώνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες της ΔΕΠΑ, όπως ανακοίνωσε η τελευταία.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ είχε προσφύγει στο ICC επιδιώκοντας να ανατρέψει την αρνητική παλαιότερη απόφαση που αφορούσε στην προγενέστερες τιμολογήσεις. Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ ανακίνησε θέμα αναθεώρησης της τιμής προμήθειας από τη Botas το 2016, με το αίτημα αυτό να αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την θετική εξέλιξη που προέκυψε στο διαιτητικό δικαστήριο.
Ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι η απόφαση αφορά σε μεγάλο χρονικό διάστημα 9 ετών, εκτιμάται ότι το προς ανάκτηση ποσό από τη ΔΕΠΑ θα είναι σημαντικό εξασφαλίζοντας για την ελληνική εταιρεία σημαντικά χαμηλότερη τιμή προμήθειας.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ προμηθεύεται από την τουρκική εταιρεία ποσότητες της τάξης 0,7 έως 0,9 δισ. κυβικών μέτρων, επομένως η απόφαση ανοίγει το δρόμο ώστε να εξασφαλιστούν σημαντικά χαμηλότερες τιμές για το καλάθι προμήθειας της εταιρείας και κατ᾽ επέκταση για τους πελάτες της.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι παράλληλα με την απόφαση για τη Botas, η ΔΕΠΑ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τους άλλους δύο βασικούς προμηθευτές της, τη ρωσική Gazprom και την αλγερινή Sonatrach, επιχειρώντας να κλείσει θέματα όπως η ρήτρα take or pay για το ρωσικό συμβόλαιο αλλά και η μείωση της τιμής του αλγερινού LNG.
Με τις κινήσεις αυτές η ΔΕΠΑ επιχειρεί να μειώσει το συνολικό κόστος του χαρτοφυλακίου προμήθειας που έχει προκειμένου με τη σειρά της να εξασφαλίσει για τους πελάτες της ακόμη χαμηλότερες τιμές, ενόψει και του έντονου ανταγωνισμού που επικρατεί στην αγορά του φυσικού αερίου.
Στόχος είναι να σταματήσει η διαρροή πελατών και να σταθεροποιηθεί το μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ, ενόψει και της επικείμενης αποκρατικοποίησης του κλάδου της εμπορίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.
Χ. Φλουδόπουλος
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3404901/dikaiosi-tis-depa-gia-ti-diafora-me-ti-botas