Σχεδόν επτά χρόνια μετά την είσοδο της Κύπρου στο μνημόνιο και το πρωτοφανές κούρεμα καταθέσεων με πιλοτική εφαρμογή των κανονισμών του bail-in και η Δανία, η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε εφαρμόσει την επιβολή ζημιών στους μη-εξασφαλισμένους πιστωτές, αμφισβητεί ανοικτά το συγκεκριμένο πλαίσιο. Οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών αρχών της χώρας υποστηρίζουν τα μέτρα που υιοθέτησε η Ε.Ε. για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε περίπτωση μιας νέας κρίσης κινούνται προς λάθος κατεύθυνση.
Παρότι πρόκειται για μια «πράγματι εντυπωσιακή νομοθεσία», εντούτοις η Οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση Πιστωτικών Ιδρυμάτων(BRRD) δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην υφιστάμενη μορφή της, όπως υποστηρίζουν σε μελέτη τους οι Γιέσπερ Μπεργκ, γενικός διευθυντής της Χρηματοοικονομικής Εποπτικής Αρχής της Δανίας και Χένρικ Μπγιέρε-Νίλσεν, επικεφαλής της υπηρεσίας εξυγίανσης τραπεζών της χώρας. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι και η αναθεώρηση που είναι υπό συζήτηση αποτελεί «βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».
Βασικός στόχος της Οδηγίας BRRD είναι να αποφύγει το ενδεχόμενο διάσωσης τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων, μετακυλίοντας το βάρος των ζημιών στους επενδυ΄τες. Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε τη συγκεκριμένη προσέγγιση με την υιοθέτηση νέου νομοθετικού πλαίσου το 2010.
Αλλά οι Μπεργκ και Μπγιέρε-Νίλσεν υποστηρίζουν στη μελέτη τους -για λογαριασμό του European Money and Finance Forum- ότι είναι «εμφανές» ότι «η εφαρμογή της BRRD τη δεδομένη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου και του bail-in πιστωτών χαμηλής εξασφάλισης, αλλά και των μη-εξασφαλισμένων καταθετών, δεν είναι πολιτικά ή οικονομικά εφικτή σε πολλές χώρες».
Οι ενστάσεις διατυπώνονται έπειτα από μια σειρά πρόσφατων τραπεζικών διασώσεων από κυβερνήσεις. Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη διάσωση της γερμανικής NordLB από τις κυβερνήσεις της Κάτω Σαξονίας και Σαξονίας-Άνχαλτ. Τον ίδια μήνα, η Ιταλία προέβλεψε 900 εκατ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της κρατικής Banca del Mezzogiorno-Mediocredito Centrale, ώστε να μπορέσει να συνδράμει στη διάσωση της ιδιωτικής περιφερειακής τράπεζας Banca Popolare di Bari SCpa.pa.
Σύμφωνα με τους Μπεργκ και Μπγιέρε-Νίλσεν, αυτό που χρειάζεται είναι να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα. «Υποστηρίζουμε ότι οι διαφορές στην κατάσταση μεμονωμένων χωρών και τραπεζών θα πρέπει να αναγνωρίζονται και κάθε χώρα να αναπτύσσει μεμονωμένα σχέδια για κάθε τράπεζα, ώστε να μεγιστοποιείται η πιθανότητα η Ε.Ε. να είναι προετοιμασμένη για την επόμενη κρίση», επισημαίνουν στην έκθεση.
Μια τέτοια προσέγγιση θα ανοίξει το δρόμο για καλύτερη και, σε τελικό στάδιο, εναρμόνιση πολιτικών, κάτι που δεν συμβαίνει όταν εφαρμόζονται τέτοιου είδους πλαίσια χωρίς τις ανάλογες διαβουλεύσεις, καταλήγουν οι Μπεργκ και -Μπγιέρε-Νίλσεν.