Με δύο σημαντικές αλλαγές κάνει ποδαρικό το 2020 για το επίδομα ενοικίου και τους δικαιούχους του. Ποια είναι τα νέα κριτήρια, ποιοι κινδυνεύουν να το χάσουν.
Νέα αίτηση πρέπει να κάνουν χιλιάδες δικαιούχοι που παίρνουν επίδομα ενοικίου για να μην το χάσουν το 2020, ενώ ταυτόχρονα αλλαγές γίνονται για τους μετανάστες.
Όσοι παίρνουν το επίδομα ενοικίου είχαν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου για να γυρίσουν στο όνομα τους τη σύμβαση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ για την μισθωμένη κατοικία τους.
Αν δεν το πράξουν δεν θα μπορούν να λάβουν το επίδομα ενοικίου. Επίσης για τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία δέκα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας το νόμιμο και το μόνιμο της διαμονής τους.
Παράλληλα για όλους τους δικαιούχους του Επιδόματος ενοικίου ισχύει από 1.1.2020 οτι το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος. Μέχρι τώρα δεν ίσχυε η συγκεκριμένη προϋπόθεση.
Οπότε τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα εφόσον διαμένουν σε κύρια μισθωμένη κατοικία και πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια:
Εισοδηματικά κριτήρια: Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Έτσι ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού το εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται σε: 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό 10.500 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 14.000 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 17.500 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 21.000 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω.
Περιουσιακά κριτήρια: Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Κινητή περιουσία: Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα: Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 10.500 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 14.000 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 17.500 ευρώ Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω: 21.000 ευρώ 3. Κριτήρια διαμονής Ο δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε έτη πριν από την υποβολή της αίτησης, όπως τούτο αποδεικνύεται από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό.
Ως υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νοείται η για έκαστο φορολογικό έτος και εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολή της και όχι η τυχόν μετά τη λήξη του έτους, εντός του οποίου έχει ταχθεί η ανωτέρω προθεσμία, υποβολή δήλωσης για το εισόδημα παρελθόντος φορολογικού έτους. Τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει επίσης να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.