Στην αναζήτηση νέου μοντέλου που θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας των νοικοκυριών εκείνων που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και θα αναγκάζονται να αποδεχθούν την πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και της πρώτης κατοικίας τους βρίσκεται η κυβέρνηση.
Η πλήρης παύση της προστασίας πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση κάθε περιορισμού σε ό, τι αφορά τους πλειστηριασμούς για τα νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια, οδηγεί στην ανάγκη αναζήτησης αυτού του νέου μοντέλου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, στο νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση κάθε οφειλέτης θα έχει δικαίωμα πτώχευσης, εφόσον όμως, δεχτεί τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένου και της πρώτης κατοικίας, για να καλύψει τις οφειλές του.
Στο σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία εξετάζεται να υπάρχει πρόβλεψη για όσους οφειλέτες χάνουν την πρώτη κατοικία τους με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια να επιδοτούνται ώστε να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες τους είτε συνεχίζοντας να μένουν στο ίδιο σπίτι, το οποίο όμως ενδεχομένως θα βρίσκεται στα χέρια της τράπεζας ή τρίτου μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, είτε νοικιάζοντας κάποιο άλλο.
Το στεγαστικό επίδομα θα δίνεται αυστηρά και μόνο σε όποιον χάνει την πρώτη κατοικία, ενώ για το ύψος του θα λαμβάνεται υπόψη μια σειρά κριτηρίων όπως για παράδειγμα το εισόδημα του, ο αριθμός των μελών νοικοκυριού ή άλλες ειδικές περιπτώσεις , όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, υπερήλικοι.
Μάλιστα στα κονδύλια για το νέο στεγαστικό επίδομα σχεδιάζεται να προστεθούν και τα κονδύλια που σήμερα προβλέπονται για την κρατική επιδότηση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ για τους δανειολήπτες που εντάσσονται στον νόμο και πληρούν τα σχετικά κριτήρια.