Τέθηκε εν ισχύει, χθες, η «Νέα Συμφωνία για τους Καταναλωτές» της Ε.Ε., με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την πιο αποτελεσματική επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων για την προστασία των καταναλωτών, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.
«Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν την προστασία των καταναλωτών στον ψηφιακό κόσμο, την οποία δικαιωματικά αξίζουν», δήλωσε με αφορμή την έναρξη εφαρμογής της οδηγίας η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα αξιών και διαφάνειας.
«Η Ε.Ε., επίσης, λέει “όχι” στα προϊόντα που πωλούνται ως ταυτόσημα όταν είναι σαφές ότι αυτό δεν ισχύει».
Η Τσέχα επίτροπος σημείωσε, ωστόσο, ότι οι νέοι κανόνες δεν θα προστατεύσουν τους καταναλωτές από απατεώνες «αν δεν επιβληθούν με αυστηρότητα στην πράξη».
Από την πλευρά του, ο Ντιντιέ Ρέιντερς, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου και νυν επίτροπος Δικαιοσύνης, μίλησε για μία «ισχυρή προειδοποίηση προς τους εμπόρους ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες, όχι να τους παρακάμπτουν.
Η παραβίαση των καταναλωτικών κανόνων της Ε.Ε. σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να κοστίσει σε μία εταιρεία ώς και το 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της. Πρόκειται για ένα επαρκώς αποθαρρυντικό και αποτελεσματικό πρόστιμο, που θα αποτρέψει τους ανέντιμους εμπόρους από το να διαπράξουν απάτες».
Οι νέες διατάξεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικτυακές αγορές (marketplaces) προϊόντων. Για παράδειγμα, θα είναι πιο ξεκάθαρο ποια αγαθά πωλούνται από επαγγελματίες εμπόρους και ποια από ιδιώτες – κάτι το οποίο έχει σημασία για τα δικαιώματα του καταναλωτή σε περίπτωση που το προϊόν αποδειχθεί ελαττωματικό (δικαίωμα επιστροφής, εγγύηση κ.ά.).
Επιπλέον, θα απαγορεύονται οι ψεύτικες κριτικές – και οι πωλητές θα πρέπει να εξηγούν πώς διασφαλίζουν ότι οι κριτικές που εμφανίζονται στον ιστότοπό τους είναι γνήσιες.
Τρίτον, τα δικαιώματα των καταναλωτών, που ώς τώρα αφορούσαν μόνο προϊόντα και υπηρεσίες επί πληρωμή, επεκτείνονται πλέον και στις «δωρεάν» εφαρμογές στο Διαδίκτυο, το νόμισμα για την πρόσβαση στις οποίες είναι τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη.
Τέλος, με τη νέα νομοθεσία απαγορεύονται οι διαφημίσεις απατηλών μειώσεων στις τιμές, ενώ οι ιστότοποι που συγκρίνουν τιμές θα πρέπει να εξηγούν στους καταναλωτές με τι κριτήρια καταρτίζουν τις κατατάξεις τους. Τα κράτη-μέλη έχουν δύο χρόνια προθεσμία για να ενσωματώσουν τη νέα οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.