1 στους 4 πολίτες της ΕΕ απέφυγε να δώσει προσωπικές πληροφορίες σε κοινωνικά ή επαγγελματικά δίκτυα εξαιτίας θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια
Μία ενδιαφέρουσα έρευνα αναφορικά με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ – ICT) από τους πολίτες σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε η Eurostat.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 2019, το 44% των πολιτών της ΕΕ, ηλικίας 16 έως 74 ετών, δήλωσε ότι περιόρισε τις ιδιωτικές δραστηριότητές του στο Διαδίκτυο τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια.
Η δραστηριότητα που αποφεύγουν οι περισσότεροι λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια αφορά είναι η παροχή προσωπικών πληροφοριών στην σε μέσα κοινωνικής ή επαγγελματικής δικτύωσης (25% του πληθυσμού).
Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο στην Ελλάδα, με μόλις 10% των ερωτηθέντων να απαντά θετικά.
Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια περιόρισαν ή εμπόδισαν το 19% των Ευρωπαίων να χρησιμοποιήσει δημόσιο δίκτυο WiFi και 17% από τη λήψη λογισμικού, εφαρμογών, μουσικής, αρχείων βίντεο, παιχνιδιών ή άλλων αρχείων.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα ποσοστά είναι και πάλι σημαντικά χαμηλότερα, καθώς μόλις το 4% απέφυγε να χρησιμοποιήσει δημόσιο δίκτυο WiFi λόγω ανησυχιών ασφαλείας και 6% για τη χρήση λογισμικού, εφαρμογών κλπ.
Παράλληλα, το 16% των πολιτών της ΕΕ ανέφερε ότι αποφεύγει τις ηλεκτρονικές αγορές και το 13% τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, ενώ η επικοινωνία με δημόσιες υπηρεσίες ή αρχές επηρεάστηκε λιγότερο από τις ανησυχίες για την ασφάλεια (8%).
Αντίστοιχα, στην Ελλάδα το 9% των πολιτών δήλωσε ότι αποφεύγει τις ηλεκτρονικές αγορές, το 13% τις τραπεζικές συναλλαγές και το 2% την επικοινωνία με δημόσιες υπηρεσίες ή αρχές.
Ποια προβλήματα αντιμετώπισαν οι χρήστες
Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες σε σχέση με την ασφάλεια ήταν το phishing και pharming.
Ειδικότερα, το 2019, το 34% των πολιτών της ΕΕ δήλωσε ότι αντιμετώπισε προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια μέσω της χρήσης του Διαδικτύου για ιδιωτικούς σκοπούς τους τελευταίους 12 μήνες.
Το 26% των ερωτηθέντων στην ΕΕ (μόλις 8% στην Ελλάδα) ανέφερε ότι έλαβε μηνύματα-απάτη με τα οποία γινόταν προσπάθεια να υποκλαπούν πληροφορίες όπως το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης για σύνδεση σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ιστότοπους που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρονική τραπεζική (phishing).
Παράλληλα, το 13% (μόλις 8% στην Ελλάδα) δήλωσε ότι μεταφέρθηκε σε ψεύτικες ιστοσελίδες που ζητούσαν προσωπικές πληροφορίες (pharming).
Το 3% των ερωτηθέντων στην ΕΕ (1% στην Ελλάδα) δήλωσε ότι έπεσε θύμα απάτης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και το 3% (2% στην Ελλάδα) οδηγήθηκε σε απώλεια εγγράφων, εικόνων ή άλλων δεδομένων λόγω ιού ή άλλου malware.
Το 2% αντιμετώπισε πρόβλημα παραβίασης του λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (1% στην Ελλάδα), με περιεχόμενο να δημοσιεύεται ή να αποστέλλεται μέσω αυτών χωρίς τη γνώση τους.
Τέλος, το 1% των πολιτών της ΕΕ δήλωσε ότι έπεσε θύμα κλοπής ταυτότητας μέσω διαδικτύου και κατάχρησης προσωπικών πληροφοριών που ήταν διαθέσιμες στο διαδίκτυο που οδήγησε σε δυσάρεστα αποτελέσματα όπως παρενόχληση, εκφοβισμός, κοκ.