Χρήστου Μαζανίτη
Η Τουρκία φλερτάρει επικίνδυνα, πλέον, με ένα ατύχημα στο Αιγαίο. Τα συνολικά επίσημα στοιχεία του 2019 δείχνουν ότι η θεά τύχη (πρωτίστως) και η υποδειγματική ψυχραιμία της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχει οδηγήσει σε κάποιο θερμό επεισόδιο.
Τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ δείχνουν αύξηση κατά 30% των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) το 2019 σε σχέση με το 2018, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό.
Ωστόσο, η εξέταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δεδομένων είναι αυτή που δείχνει ότι η Τουρκία πλέον έχει υιοθετήσει μία άκρως επιθετική συμπεριφορά, ως προέκταση της επεκτατικής ρητορικής της «γαλάζιας πατρίδας».
Το ότι το «κοντέρ των παραβιάσεων» χτύπησε υψηλό ιστορικό το 2019, φτάνοντας τις 4.811, αυξημένες κατά 1.106 ή κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, το 2018 δείχνει απλά μία τάση. Κι αυτό γιατί συχνά η Τουρκία χρησιμοποιεί τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας – κατασκοπευτικά τύπου CN-235 τα οποία κάνουν το δρομολόγιο από ανατολικά της Ρόδου μέχρι τα Δαρδανέλια κι αντίστροφα κόβοντας ευθεία την διαδρομή αντί να πηγαίνουν costa – costa, όπως είναι το «δαντελωτό» των μικρασιατικών παραλίων. Αυτό το δρομολόγιο μπορεί να γράψει ακόμη και 50 παραβιάσεις του ΕΕΧ, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει κάποιο επικίνδυνο δεδομένο. Είναι άλλο η πρόκληση και άλλο η δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων.
Τα εξόχως ανησυχητικά στοιχεία έχουν να κάνουν με τις υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό έδαφος (νησιά) που είναι αυξημένες κατά περίπου 180%, δηλαδή σχεδόν 3 φορές πάνω εν σχέσει με το 2018, καταγράφοντας το ιστορικό υψηλό των 124.
Το μέγεθος της τουρκικής επιθετικότητας, που αγγίζει τα όρια του «φλερτ» με ατύχημα στο Αιγαίο, πλέον, φαίνεται και από την τάση του δείκτη των εμπλοκών, που είναι αυξανόμενος, ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ του 2009. Όταν οι Έλληνες πιλότοι εμπλέκονται με τους Τούρκους σημαίνει ότι η αναχαίτιση διά ασυρμάτου η ακόμη και η πίεση με την φυσική παρουσία των ελληνικών μαχητικών στην ίδια περιοχή δεν πτοεί καθόλου την αποφασιστικότητα να προκαλέσουν. Το στοιχείο «384 εμπλοκές» δείχνει σαφώς την αποφασιστικότητα της ηγεσίας του ΓΕΑ αλλά και του Υπουργείο να «σπάσουν» κάθε απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων από τους Τούρκους αεροπόρους και την ηγεσία τους, «να τους σπάσουν τον τσαμπουκά» για να το πούμε επί το λαϊκότερον.
Μόνο, που όπως έχουμε ξαναγράψει, όταν έχουμε συνωστισμό αεροσκαφών σε ένα σημείο, με υπερηχητικές ταχύτητες και επικίνδυνες διασταυρώσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε για «τσαμπουκάδες» αλλά για επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά σίγουρα το σταθμίζει και με υποδειγματικό τρόπο το ακολουθεί πιστά. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι μέχρι πού έχει την διάθεση να το τραβήξει η Τουρκία;