Καταδίκη Helector για μίζες σε δημάρχους στην Κύπρο

177

Η υπόθεση αφορούσε κατηγορίες δεκασμού και δωροδοκίας δημόσιων αξιωματούχων στα ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) Κόσης και ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων) Πάφου, πριν από δέκα χρόνια περίπου

Η πλέον σοβαρή υπόθεση χρηματισμού δημοσίων αξιωματούχων και κρατικών υπαλλήλων από ιδιωτική εταιρεία (Helector) που παρουσιάστηκε ενώπιον της Κυπριακής Δικαιοσύνης, έληξε με καταδίκη τεσσάρων φυσικών προσώπων και της εταιρείας Helector από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Η υπόθεση αφορούσε κατηγορίες δεκασμού και δωροδοκίας δημόσιων αξιωματούχων στα ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) Κόσης και ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων) Πάφου, αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν από δέκα χρόνια περίπου.

Στις 25 Φεβρουαρίου, οι δικηγόροι των καταδικασθέντων θα αναγορεύσουν για μετριασμό των ποινών. Τις οποίες θα επιβάλλει σε μεταγενέστερο στάδιο το Κακουργιοδικείο. Η ακροαματική διαδικασία υπήρξε μακρά (τέσσερα περίπου χρόνια) και κατάθεσαν στο Κακουργιοδικείο 87 μάρτυρες κατηγορίας καθώς και αρκετοί μάρτυρες για την υπεράσπιση. Η δίκη όμως κρίθηκε στο γεγονός ότι πρώην στελέχη της εταιρείας Helector, που έχει κηρυχθεί ένοχη, έδωσαν μαρτυρία για χρηματισμό των τεσσάρων κατηγορουμένων ώστε να επιδείξουν εύνοια στην ανάθεση του έργου.

Η καταδίκη αφορά τον πρώην δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο οποίος δωροδοκήθηκε με 138.000 ευρώ, τον Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου και οικονομικό σύμβουλο του ΧΥΤΑ Πάφου, ο οποίος δωροδοκήθηκε με 124.600 ευρώ, τον Μιχάλη Πάντη, μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας με απόσπαση στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος δωροδοκήθηκε με 10.000 ευρώ, τον Γιώργο Κουλλαπή, συνταξιούχο, πρώην μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας με απόσπαση στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος δωροδοκήθηκε με 100.000 ευρώ και την εταιρεία Helector, διαχειρίστρια των μονάδων ΧΥΤΥ Κόσης και ΧΥΤΑ Πάφου, η οποία έδωσε μίζες συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ακρόασης είχαν προβεί σε παραδοχή στις κατηγορίες χρηματισμού τους από τη Helector ο πρώην Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας και ακόμα τέσσερα άτομα που φυλακίστηκαν.

Αύριο η ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης) θα προωθήσει αίτημα στο Δικαστήριο για δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων.

https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/epixeiriseis/katadiki-helector-gia-mizes-se-dimarchous-stin-kipro/