Νέο επιχειρησιακό σχέδιο με βασικό στόχο τη «συμμόρφωση» των συστηματικών κακοπληρωτών των Ταμείων ετοιμάζει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για φέτος.
Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του «Κεφαλαίου», συμπληρώνοντας πως το σχέδιο αυτό, το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του τρέχοντος μηνός, θα προβλέπει τρία βασικά μέτρα.
Το πρώτο θα είναι η άσκηση πιέσεων στους συστηματικούς κακοπληρωτές των Ταμείων, οι οποίες έχουν κάνει άτυπη στάση πληρωμών προς όλους όσοι είναι υπόχρεοι (π.χ. Εφορία, Ταμεία, εργαζομένους κ.λπ.), προκειμένου να κηρύξουν πτώχευση.
Το δεύτερο μέτρο θα είναι η δημιουργία ενός και μόνο «μητρώου» για τους οφειλέτες των Ταμείων, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των χρεών τους.
Το τρίτο πεδίο παρέμβασης θα είναι η θέσπιση νέων διατάξεων που στόχο
θα έχουν την αποτροπή της δημιουργίας νέων ασφαλιστικών οφειλών.
Οι βασικές παρεμβάσεις
Πιο αναλυτικά, οι ίδιες πηγές του «Κεφαλαίου» εξηγούν πως το ΚΕΑΟ προετοιμάζει τρεις βασικές παρεμβάσεις:
1. Στο πτωχευτικό δίκαιο όσες επιχειρήσεις κάνουν ολική στάση πληρωμών
Τα Ταμεία έχουν ήδη διαμορφώσει μία λίστα εταιρειών οι οποίες συστηματικά δεν πληρώνουν τις εισφορές τους προς τα αυτά.
Εκείνο το οποίο θα κάνει το ΚΕΑΟ είναι να διαχωρίσει αυτές τις εταιρείες σε δύο βασικές κατηγορίες:
– Στην πρώτη θα ενταχθούν εκείνες οι οποίες όχι μόνο δεν πληρώνουν εισφορές, αλλά έχουν σταματήσει να αντεπεξέρχονται σε οποιαδήποτε άλλη υποχρέωσή τους, δηλαδή προς τους εργαζομένους τους, την Εφορία, τις Τράπεζες κ.λπ. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει άτυπη «ολική» στάση πληρωμών.
– Στη δεύτερη κατηγορία, θα ενταχθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει «μερική» (και όχι «ολική» όπως οι προαναφερθείσες) στάση πληρωμών. Αυτές π.χ. εξακολουθούν να πληρώνουν το προσωπικό τους,αν και έχουν φορτωθεί με μεγάλες οφειλές προς τα Ταμεία, την Εφορία κ.λπ.
Σε όσες επιχειρήσεις έχουν κάνει άτυπη ολική στάση πληρωμών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα ασκήσουν πίεση να κηρύξουν πτώχευση, προκειμένου να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες αποζημίωσης των οφειλετών και έτσι καταρχάς να σταματήσει η αύξηση των ασφαλιστικών οφειλών τους και, έπειτα, να υπάρξει μείωση, μέσω ενδεχόμενης καταβολής, έστω μέρους αυτών.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει «μερική» στάση πληρωμών θα τηρηθεί μία πιο ελαστική στάση από πλευράς ΚΕΑΟ, προς την κατεύθυνση της ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών.
2. Ένα «μητρώο» ανά οφειλέτη
Φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμόρφωσης ενός και μόνο «μητρώου» ανά ασφαλιστικού οφειλέτη ή ανά ΑΦΜ.
Η ανάγκη για κάτι τέτοιο έχει επιβληθεί γιατί μετά την ίδρυση του ΕΦΚΑ, τον Ιανουάριο του 2017, κάθε ένας επαγγελματίας έπαιρνε ένα νέο «μητρώο» σαν ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ, αν και είχε ήδη ένα σαν ασφαλισμένος του τέως ΟΑΕΕ (αν ήταν έμπορος, βιοτέχνης κ.λπ.) ή του τέως ΕΤΑΑ (αν ήταν αυταπασχολούμενος μηχανικός, γιατρός ή δικηγόρος).
Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος επαγγελματίας χρωστούσε στον ΟΑΕΕ έως και τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν καταχωρισμένος με ένα πρώτο «μητρώο» (για χρέωση στον ΟΑΕΕ), ενώ αν δημιουργούσε οφειλές, από τον Ιανουάριο του 2017 και προς τον ΕΦΚΑ (στον οποίο εντάχθηκε ο ΟΑΕΕ από τον Ιανουάριο του 2017) θα αποκτούσε άλλο ένα, δεύτερο «μητρώο».
Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν ο ίδιος αυτασφαλισμένος να εμφανίζεται με δύο «μητρώα» (το ένα για τον τέως ΟΑΕΕ και το άλλο για τον ΕΦΚΑ στον οποίο εντάχθηκε ο ΟΑΕΕ), αν και πρόκειται για τον ίδιο οφειλέτη με το ίδιο ΑΦΜ.
Αυτή η «διπλο-εγγραφή» στα Ταμεία αναμένεται να σταματήσει και κάθε αυτασφαλισμένος θα έχει ένα και μόνο «μητρώο». Έτσι, θα διαμορφωθεί ένας ενιαίος «φάκελος» χρεών (προ και μετά το 2017) για κάθε αυτασφαλισμένο, τον οποίο θα έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ προκειμένου να διαμορφώσουν ένα πλήρες «προφίλ» του κάθε οφειλέτη και να τον αντιμετωπίσουν με τα κατάλληλα μέτρα.
3. Νέα μέτρα αποτροπής οφειλών
Στο Υπουργείο Εργασίας, εκτός από τα μέτρα μείωσης των ήδη υφισταμένων ασφαλιστικών οφειλών, εξετάζουν νέα μέτρα που στόχο θα έχουν την αποτροπή της δημιουργίας νέων. Προκειμένου να ενεργοποιηθούν αυτά, θα πρέπει να υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα από σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, καθώς το υφιστάμενο δεν επαρκεί.
Δείγματα πάντως γραφής προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δώσει το υπ. Εργασίας, μετά την ψήφιση διάταξης πέρσι περί αναστολής ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε όσες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους για το προσωπικό τους.
Σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο την οποία εξέδωσε ο ΕΦΚΑ στις αρχές του τρέχοντος μηνός, στο στόχαστρο των Ταμείων βρίσκονται εκείνοι οι εργοδότες οι οποίοι συστηματικά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ. επί έξι μήνες τον χρόνο) – δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, ενώ παράλληλα παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του οφειλέτη ή αποσκοπούν στην αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων.
Με την ενεργοποίηση, μετά την εφαρμογή του μέτρου, του ελεγκτικού μηχανισμού για διενέργεια ουσιαστικού ελέγχου στους συγκεκριμένους εργοδότες, επιδιώκεται ο εντοπισμός και η παρεμπόδιση ανάπτυξης παραβατικών συμπεριφορών σχετικά με εικονικότητα ασφάλισης μέσω εικονικών επιχειρήσεων ή εικονικών υπευθύνων, σημειώνεται στην ίδια εγκύκλιο.