Tο ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας, όσο και με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, ερωτηθείς για το Κτηματολόγιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Ο Κ. Χατζηδάκης και μέσω της συνέντευξής του, καλεί όσους πολίτες δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους να το κάνουν, σημειώνοντας «έχουν το χρονικό περιθώριο».
Τακτοποίηση αυθαιρέτων
Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα υπενθυμίζει καταρχήν ότι «η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις – κατηγορίας 5 – και τα συγκεκριμένα δεν θα μπορούν έκτοτε να τακτοποιηθούν».
«Τα αυθαίρετα των υπολοίπων 4 κατηγοριών που δεν θα τακτοποιηθούν μέχρι τότε, θα τακτοποιούνται στη συνέχεια με προσαύξηση ωστόσο στα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης» είπε ο Κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι «τέλος, η τακτοποίηση από τον Ιούλιο θα συνδέεται και με ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει και θα απλουστεύσει τις διαδικασίες ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχει καλυφθεί με Χωρικά Σχέδια, «ώστε κάθε ιδιώτης επενδυτής ή πολίτης, να γνωρίζει που μπορεί να κάνει τι», το 45% της επικράτειας.
Για τα ηλεκτροκίνητα ΙΧ
Αναφορικά με τα ηλεκτροκίνητα και plug-in υβριδικα αυτοκίνητα, η Διυπουργική Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ολλανδία προκειμένου να δει τις «καλές πρακτικές στον τομέα αυτό», ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά κινήτρων με το φορολογικό νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο.
Τονίζοντας ότι η διαχείριση του θέματος των απορριμμάτων είναι «ζήτημα πολιτισμού και εθνικού φιλότιμου», πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινείται για την δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων μέσα στο 2020, θα επικαιροποιήσει εντός του έτους τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και ξεκινά πρόγραμμα για τον «καφέ κάδο», δηλαδή για ένα νέο ρεύμα ανακύκλωσης για τα τρόφιμα.