Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή άμεσης φυλάκισης τεσσάρων μηνών σε 63χρονο και τρεις μήνες στον γιο του ηλικίας 33 χρόνων, αφού κρίθηκαν ένοχοι μετά από ακροαματική διαδικασία και κατηγορούνταν ότι σε πισίνα ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα τον Αύγουστο του 2014, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης που δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια και χωρίς πρόθεση, επέφεραν τον θάνατο στον Σαββάκη Αλεξάνδρου Γεωργίου, 18 ετών τέως από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Δικαστήριο επέβαλε επίσης χρηματικό πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων ευρώ στην εταιρεία των δύο κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο θάνατος του 18χρονου, που βρισκόταν στην Αγία Νάπα για διακοπές, προκλήθηκε σε πισίνα τουριστικού καταλύματος που διέμενε, το πρωί της 18ης Αυγούστου 2014. Κοντά στην πισίνα λειτουργούσε μπαρ και η όλη επιχείρηση διαχειριζόταν από την κατηγορούμενη εταιρεία, η οποία είχε διευθυντές, δύο φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τους δύο κατηγορούμενους.
Ο 18χρονος είχε εντοπιστεί το πρωί αναίσθητος στον πυθμένα της πισίνας από άλλους λουόμενους. Από τη νενομισμένη νεκροτομή που διενεργήθηκε επί της σορού του διαπιστώθηκε ότι «ο θάνατος του προήλθε από πνιγμό εντός γλυκού ύδατος» και σ` αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι «είχε προηγουμένως καταναλώσει ποσότητα αλκοόλης, κάτι το οποίο κατέστησε τον θάνατό του σιωπηλό και ανεπαίσθητο στους άλλους που βρίσκονταν στον χώρο».
Στις 12 Φεβρουαρίου το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου είχε κρίνει ένοχους για την υπόθεση, δύο φυσικά, δηλαδή τους κατηγορούμενους και ένα Νομικό πρόσωπο (την εταιρεία τους) και είχε διατάξει την κράτηση τους στις Κεντρικές Φυλακές, μέχρι την επιβολή ποινής.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου, στον χώρο της πισίνας του τουριστικού καταλύματος, υπήρχαν πινακίδες που τόνιζαν την επικινδυνότητα της χρήσης της για άτομα που είχαν καταναλώσει προηγουμένως αλκοόλ, κάτι που αποτελούσε «σχήμα οξύμωρο επειδή τα άτομα στα οποία απευθύνονταν οι πινακίδες είχαν, λόγω της κατανάλωσης αλκοόλης, μειωμένη αντίληψη κινδύνου. Μάλλον με “φύλλο συκέως” και όχι μέτρο ασφαλείας θα μπορούσαν να παρομοιαστούν οι συγκεκριμένες πινακίδες».
Περαιτέρω, σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου, «η χρήση της πισίνας κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, όχι μόνο ήταν ανεμπόδιστη σε πρόσωπα που είχαν προηγουμένως καταναλώσει αλκοόλ, αλλά ουσιαστικά ήταν ενθαρρυνόμενη απ` ότι διαφάνηκε, ως μέρος ενός πακέτου που συνδύαζε την κατανάλωση αλκοόλ και την παράλληλη λειτουργία της πισίνας».
Σημειώνεται ότι στον συγκεκριμένο χώρο κατέληγαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες πρόσωπα που διασκέδαζαν σε άλλα νυχτερινά κέντρα της Αγίας Νάπας, ωστόσο δεν υπήρχε εποπτικό προσωπικό ασφαλείας της πισίνας, δηλαδή ναυαγοσώστης.
Στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ακόμα ότι «οι κατηγορούμενοι δημιούργησαν μια επικίνδυνη κατάσταση λόγω της λειτουργίας μιας μη επιτηρούμενης από ναυαγοσώστη πισίνας, σε συνδυασμό με την λειτουργία του παρακείμενου μπαρ που σέρβιρε οινοπνευματώδη ποτά, χωρίς ωστόσο παράλληλες δικλείδες ασφαλείας για τους συμμετέχοντες. Ως εκ της ως άνω περιγραφόμενης εμπλοκής τους, οι κατηγορούμενοι προκάλεσαν με παραλήψεις τους, τον θάνατο του Σαββάκη Αλεξάνδρου» αναφέρθηκε στην απόφαση του Δικαστηρίου.