Η δυνατότητα να μπορούν οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους πριν από την ολοκλήρωση ελέγχου όλων των αντιρρήσεων της περιοχής όπου βρίσκεται, δρομολογείται με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τον Μάρτιο.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης την αύξηση των Επιτροπών προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία, καθώς στα συρτάρια βρίσκονται περισσότερες από 170.000 υποθέσεις, ενώ θα δίνεται λύση και στις… παράλογες αξιώσεις του Δημοσίου, που σε πολλές των περιπτώσεων διεκδικεί γη, παρότι το ίδιο μπορεί να την είχε παραχωρήσει στους πολίτες στο παρελθόν.
«Η πρώτη παρέμβαση έχει να κάνει με την αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων, αλλά και τον καθορισμό της αμοιβής τους, καθώς αυτή θα συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν. Στόχος αυτής της παρέμβασης είναι να προχωρήσει πρακτικά πολύ γρήγορα όλη η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων, να έχουν κίνητρο επιτάχυνσης οι Επιτροπές. Εως σήμερα, για το ήμισυ της Επικράτειας, έχουν υποβληθεί περί τις 170.000 αντιρρήσεις, εκ των οποίων τα 2 τελευταία έτη έχουν εξετασθεί μόλις οι 10.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να εξετασθούν οι υπόλοιπες θα χρειασθούν 27 επιπλέον έτη!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Η δεύτερη παρέμβαση
Αναφορικά με τη δεύτερη παρέμβαση, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ότι όταν εξετάζεται η αντίρρηση κάποιου πολίτη και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του όπως εκείνος νομίζει και όπως προβλέπει η νομοθεσία.
«Δεν θα περιμένει ο πολίτης να τελειώσει η εξέταση των αντιρρήσεων σε όλο το νομό για να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει το χωράφι του ή όποιο ακίνητο έχει. Αυτός είναι ένας παραλογισμός, ο οποίος θα τελειώσει. Δεν μπορούμε να απαλλοτριώνουμε με αυτό τον τρόπο την περιουσία των συμπολιτών μας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Η υπουργική απόφαση
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών,βάζοντας έτσι τάξη στο ζήτημα των διεκδικήσεων του Δημοσίου.
«Σήμερα υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις όπου δεν έχουμε να κάνουμε με δασικές εκτάσεις και παρά ταύτα οι νόμοι για λόγους ενός δασολογικού φονταμενταλισμού -δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά- θεωρούν ότι μιλάμε για δάση. Μιλάμε για αναδασμούς, για περιοχές που έχει γίνει αναδασμός στη χώρα και το Δημόσιο έχει βάλει την υπογραφή του ότι είναι χωράφια, ότι είναι αγροτικές εκτάσεις. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε εμείς που είμαστε στο Δημόσιο: έχει το Δημόσιο πολιτική σχιζοφρένεια; Πιστεύει το Δημόσιο ταυτοχρόνως ότι είναι και χωράφια αλλά και δάση; Είμαστε ένας μόνο οργανισμός που λέγεται Ελληνικό Δημόσιο. Αν έχεις δώσει στους αγρότες επί χρόνια μια περιοχή με αναδασμό και την καλλιεργούν, δεν μπορείς να θυμάσαι μετά από 30-50 ή 80 χρόνια ότι είναι δάσος όταν οι άνθρωποι παίρνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο χρόνια. Δεν μπορούμε να πάμε με πλάσματα φαντασίας, δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Μέλημα του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι να προστατευτεί τόσο το δάσος όσο και οι πολίτες.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος με το ίδιο νομοσχέδιο θα επιχειρήσει να λύσει το αλαλούμ των δασικών αυθαιρέτων. Οι οικιστικές πυκνώσεις προκαλούν ήδη πονοκέφαλο στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να φέρει μια ρύθμιση, η οποία θα είναι συμβατή με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια είχε κρίνει πως ο νόμος Τσιρώνη, δηλαδή οι οικιστικές πυκνώσεις, είναι αντισυνταγματικός. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε εξαιρέσει προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών τις οικιστικές πυκνώσεις (σύνολο κτιρίων εντός δασών που υπολογίζονται γύρω στις 700.000) και είχαν υποδείξει σχεδόν στο σύνολο τους οι δήμοι (εκτός από 24 ΟΤΑ), για να συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο στην ανάρτηση. Στο ενδιάμεσο διάστημα το ΥΠΕΝ ετοίμασε και παρουσίασε τον νέο νόμο για τα δασικά αυθαίρετα, με τον οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων η διατήρηση κτισμάτων έως και 25 χρόνια.
Σημειώνεται ότι ως οικιστική πύκνωση είχε οριστεί η ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτιρίων για 400 στρέμματα.