Μπορεί ο Ποινικός Κώδικας να άλλαξε δύο φορές μέσα στο 2019 και πολλά αδικήματα να αντιμετωπίζονται πλέον με ευνοϊκότερες ποινές, όμως η παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών εξακολουθεί να είναι από τα αδικήματα που τιμωρούνται με πολύ αυστηρές ποινές.
Δύο τέτοιες υποθέσεις απασχόλησαν χθες το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας. Στη μία περίπτωση συνελήφθησαν το Σεπτέμβριο δύο Ρώσοι που μετέφεραν 40 υπηκόους Ιράν και Ιράκ, κουρδικής καταγωγής και φιλοξενήθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ στη δεύτερη ένας Βούλγαρος αποπειράθηκε από παραλία της Λακωνίας να διώξει με σκάφος 68 μετανάστες.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις οι αποφάσεις ήταν καταδικαστικές με πολλά χρόνια φυλάκισης ή κάθειρξης και εκατομμύρια ευρώ χρηματικές ποινές.
Στη Μεσσηνία
Για την υπόθεση του Σεπτεμβρίου με κατηγορουμένους δύο νεαρούς Ρώσους, ο δικηγόρος υπεράσπισής τους, Κώστας Αθανασόπουλος, προέβαλε ισχυρισμό βασισμένο και σε έγγραφο του Λιμεναρχείου, ότι η πράξη δεν έγινε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όμως το δικαστήριο τον απέρριψε.
Το ιστιοπλοϊκό σκάφος έπλεε 70 ν.μ. νότια της Ζακύνθου, όταν χάλασε το πηδάλιο και εξέπεμψε sos. Δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην περιοχή προσέγγισε και διέσωσε τους 40 μετανάστες και τους δύο Ρώσους, και τους μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ το ιστιοπλοϊκό έμεινε ακυβέρνητο και εντοπίσθηκε δύο μήνες μετά, το οποίο επίσης μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Από την καταμέτρηση που έγινε αποδείχτηκε ότι ήταν 38 άνδρες και 2 γυναίκες, υπήκοοι Ιράν και Ιράκ, κουρδικής καταγωγής και το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει στις 19 Σεπτεμβρίου από λιμάνι της Τουρκίας, με προορισμό την Ιταλία.
Ο λιμενικός που κατέθεσε είπε ότι οι 40 μεταφερόμενοι υπέδειξαν ως χειριστές του σκάφους τους δύο Ρώσους, ενώ είχαν πληρώσει πριν ξεκινήσουν από την Τουρκία ποσά από 3.000-7.000 ευρώ για τη μεταφορά τους.
Στις απολογίες τους και οι δύο Ρώσοι παραδέχτηκαν την πράξη τους και δήλωσαν μετανιωμένοι. Εξήγησαν ότι έψαχναν για δουλειά και βρήκαν αγγελία στο ίντερνετ, χωρίς όμως να φαίνεται ότι θα έκαναν κάτι παράνομο. Τους έστειλαν τα εισιτήρια και ταξίδεψαν αεροπορικώς στην Τουρκία. Εκεί και για ένα μήνα εκπαιδεύτηκαν στο πως να κυβερνήσουν το σκάφος και εκεί, όπως είπαν, κατάλαβαν ποια ήταν η πραγματική δουλειά που θα έκαναν. Όταν αντέδρασαν, αυτοί που τους είχαν προσλάβει τους είπαν πως δεν μπορούν να υπαναχωρήσουν, διότι είχαν κάνει έξοδα γι αυτούς. Έτσι, τους υποχρέωσαν να ξεκινήσουν το ταξίδι. Ο καθένας τους θα έπαιρνε ως αμοιβή 2.000 δολάρια, τα οποία θα εισέπρατταν όταν έφταναν στην Ιταλία.
Τελικά, το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους και τους καταδίκασε σε κάθειρξη 205 ετών έκαστο και χρηματική ποινή 4.100.700 ευρώ. Από την ποινή αυτή εκτιτέα είναι τα 20 χρόνια, ενώ οι δύο Ρώσοι κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης.
Στη Λακωνία
Στη δεύτερη περίπτωση η υπόθεση αφορούσε στη Λακωνία, όπου ο Βούλγαρος καταδικάστηκε ότι αποπειράθηκε να επιβιβάσει από παραλία στη Βάθια σε σκάφος 68 μετανάστες, προκειμένου να τους μεταφέρει στην Καζαμπλάνκα.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για απόπειρα μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 70 ετών και χρηματικό πρόστιμο 2.070.700 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση τα εκτιτέα χρόνια είναι οκτώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη