Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρώην πρόεδροι και αντιπρόεδροι του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης(ΑΤΕΙΘ) που κατηγορούνταν για την υπόθεση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).
Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση της υποχρέωσης που είχαν οι καθηγητές, μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού κάθε πανεπιστημιακού και τεχνολογικού Ιδρύματος να αποδίδουν το 15% των ακαθάριστων εσόδων τους από ελεύθερα επαγγέλματα.
Οι υπόχρεοι καθηγητές απηλλάγησαν από την ποινική ευθύνη, όμως διατηρήθηκε η υποχρέωση καταβολής των οφειλών ενώ κατόπιν έρευνας, αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες σε όσους είχαν την υποχρέωση συγκέντρωσης αυτών των χρημάτων και δεν το έπραξαν, δηλαδή των προέδρων και αντιπροέδρων του ΕΛΚΕ για την περίοδο 1999-2014 (η έρευνα αφορούσε την επίμαχη 15ετία), όπως και των πρυτάνεων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που είχαν την ευθύνη ελέγχου.
Εκτός από την περίπτωση του ΑΤΕΙ-Θεσσαλονίκης , το δρόμο του ακροατηρίου πήραν ανάλογες υποθέσεις που αφορούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με κατηγορούμενους πρώην πρυτάνεις και μέλη διοικήσεων των ΕΛΚΕ των συγκεκριμένων ιδρυμάτων. Νομικοί με γνώση αυτών των υποθέσεων εκτιμούν ότι η αθωωτική απόφαση για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποτελεί πρόκριμα για την έκβαση των αντίστοιχων υποθέσεων του ΑΠΘ και του ΠΑ.ΜΑΚ.
Για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν σε δίκη 15 άτομα, στους οποίους αποδόθηκε το αδίκημα της απιστίας. Ανάλογα με την περίπτωση και το διάστημα της θητείας, τα ποσά που τους καταλογίστηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε τον μηχανισμό να ελέγχουν ποιοι καθηγητές ασκούσαν και ιδιωτικό επάγγελμα ώστε να είναι υπόχρεοι, ούτε μπορούσαν να ελέγξουν τις οικονομικές αποδοχές ή να κάνουν διασταύρωση των εισφορών τους. Συνήγοροί τους έκαναν επίκληση στο νόμο 4485/17, σύμφωνα με τον οποίο απαλλάσσονται των ποινικών τους ευθυνών όσοι είχαν υποχρέωση να εισπράξουν τα ποσά για λογαριασμό του ΕΛΚΕ.