Αυστηρά κριτήρια θέτουν οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) για να κάνουν “κούρεμα”των δανείων τους που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν είτε για λογαριασμό των funds που τα έχουν αγοράσει είτε για για λογαριασμό των τραπεζών στις οποίες ανήκουν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα”Καθημερινή” τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:
– Η εισοδηματική κατάσταση του οφειλέτη όπως αυτή προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις.
– Η περιουσιακή κατάσταση με βάση τα επίσημα δηλωθέντα στοιχεία στην εφορία, για ακίνητα, καταθέσεις κλπ.
– Το υπόλοιπο της οφειλής σε συνδυασμό με την αξία του ακινήτου που έχει προσημειωθεί.Το δάνειο θα “κουρεύεται “μόνο κατά το τμήμα που υπερβαίνει το 100% -12% της αξίας ακινήτου και εφόσον τα εισοδήματα του οφειλέτη ή η περιουσία του δεν επαρκεί για να πληρώνει τη μηναία δόση.
-Η οικογενειακή εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή το κατά πόσον ο /η σύζυγος του οφειλέτη ή ακόμα και τα παιδιά έχουν περιουσιακά στοιχεία καθώς πολλοί οφειλέτες έχουν μεταβιβάσει την ακίνητη περιουσία τους σε συγγενικά τους πρόσωπα, προκειμένου να αποφύγουν τη ρευστοποίηση της.
-Η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του εγγυητή ,ο οποίος επίσης θα πρέπει αποδεδειγμένα να μην μπορεί να καλύψει την οφειλή του πρωτοφειλέτη.
Τα κριτήρια αυτά ακολουθούνται αυστηρά όχι μόνο για τα ενυπόθηκα δάνεια (στεγαστικά ή επαγγελματικά με προσημείωση ακίνητο) που ανήκουν ακόμη σε τράπεζες. Αφορούν επίσης και τα ενυπόθηκα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε funds, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ότι η αγορά αυτών των δανείων σε χαμηλές τιμές θα επιτρέψει γενναίες διαγραφές κοντά δηλαδή στις χαμηλές τιμές στις οποίες αγοράστηκαν αυτά τα δάνεια.
Ειδικά στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων που έχουν προσημειωμένα ακίνητα, το “κούρεμα” της οφειλής γίνεται μίνι εφόσον η αξία του ακινήτου υπολείπεται του ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου.’Ετσι εάν ένα δάνειο έχει υπόλοιπο οφειλής 130.000 ευρώ και η εμπορική αξία του ακινήτου είναι 100.000 ευρώ μπορεί να συμφωνηθεί η διαγραφή από 10.000 έως 30.000 ευρώ ανάλογα με την πολιτική για το ύψος του “κουρέματος” –που έχει η τράπεζα ή το fund για λογαριασμό του οποίου διαπραγματεύεται η εταιρεία διαχείρισης.
Σε αντίθετη περίπτωση δηλαδή εάν η οφειλή είναι 100.000 ευρώ και η εμπορική αξία του ακινήτου 130.000 ευρώ, το δάνειο δεν “κουρεύεται “και ο δανειολήπτης θα πρέπει να προχωρήσει το ακίνητο ή να το πουλήσει ο ίδιος, προκειμένου να αποπληρώσει την οφειλή του και να αποφύγει τον πλειστηριασμό.
https://www.enikos.gr/economy/705100/aftoi-einai-oi-5-oroi-ton-funds-gia-kouremadaneion