Είναι ξεκάθαρο τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, το ίδιο κακή ή και χειρότερη από αυτή του 2009, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά τη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του – της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC) – για τις πρωτοφανείς προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.
«Προβλέπουμε ανάκαμψη το 2021 – πιθανόν να είναι και σημαντική, αλλά μόνο αν πετύχουμε να περιορίσουμε τον ιό παντού και να αποτρέψουμε τα προβλήματα ρευστότητας να γίνουν πρόβλημα φερεγγυότητας», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου, προσθέτοντας: «Βασική ανησυχία για έναν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο από την αιφνίδια διακοπή λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί ένα κύμα χρεοκοπιών και απολύσεων που όχι μόνο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη, αλλά μπορεί και να διαβρώσει τον ιστό των κοινωνιών μας».
Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι περίπου 80 χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότησή τους από το ΔΝΤ και ακόμη περισσότερες αναμένεται να υποβάλουν στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι κανονικά δεν υπήρχαν ποτέ περισσότερα από μερικά αιτήματα ταυτόχρονα. Χθες, πρόσθεσε, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε το πρώτο από αυτά τα αιτήματα για την Κιργιζία σε χρόνο – ρεκόρ. Πολλά προβλήματα, είπε, υπάρχουν στις αναδυόμενες αγορές από την εξάπλωση του ιού, το κλείσιμο οικονομιών, τις εκροές κεφαλαίων και – για τις χώρες που είναι εξαγωγείς πρώτων υλών – από τη μεγάλη πτώση των τιμών τους. Η σημερινή συντηρητική εκτίμηση του Ταμείου, σημείωσε, είναι ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των αναδυόμενων αγορών θα φθάσουν τα 2,5 τρισ. δολάρια, τις οποίες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν από τα διαθέσιμα και τους εγχώριους πόρους τους. «Καλούμαστε από τα μέλη μας να κάνουμε περισσότερα, να τα κάνουμε καλύτερα και ταχύτερα από ποτέ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και τους άλλους εταίρους μας», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.