Οι όποιες κινήσεις θα συνοδευθούν από πρωτοβουλίες στήριξης ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση – Αγνωστο τι θα συμβεί με τις οφειλές των νοικοκυριών
Πολύ συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν αναστολή δόσεων δανείων μόνο για επιχειρήσεις, συγκεκριμένων κλάδων, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού -και είναι συνεπείς και ενήμερες- θα ληφθούν ως στήριξη των δανειοληπτών από τις τράπεζες.
Το μέτρο της αναστολής καταβολής δόσεων το πιο πιθανό είναι ότι θα αφορά στο τμήμα του οφειλόμενου κεφαλαίου –δηλαδή, όχι τους τόκους- και σχεδιάζεται για επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανεμπορίου, ενώ η περίοδος αναστολής θα έχει διάρκεια -ίσως- 4 μηνών.
Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και εποπτικών αρχών στις κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να γίνουν οι ανακοινώσεις το συντομότερο δυνατό για τα εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών. Η συζήτηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διεξάγεται επί συγκεκριμένων προτάσεων που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί από τις τράπεζες στην ελληνική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, στον σχεδιασμό υπάρχει ότι αυτά τα μέτρα δεν θα πρέπει να αφορούν επιχειρήσεις που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή εταιρείες–«ζόμπι».
Το βέβαιο είναι πως οι όποιες κινήσεις θα συνοδευθούν από πρωτοβουλίες στήριξης ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν κτυπηθεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση, με ερώτημα τις ρήτρες διαφύλαξης των θέσεων εργασίας. Η παροχή ρευστότητας θα έχει ως όχημα κονδύλια του ΕΣΠΑ και διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πρώτο κύμα μέτρων στήριξης από τον τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως επιδιώκεται να περιοριστεί αποκλειστικά στο επιχειρηματικό πεδίο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτό που μένει, είναι το τι θα γίνει με τη στήριξη των νοικοκυριών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παράταση του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας, για κάποιους μήνες, φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι, ενώ το υφιστάμενο πλαίσιο λήγει στις 30 Απριλίου.