Πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε άσκοπη μετακίνηση προβλέπει η κυβερνητική απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. Παράλληλα για κάθε παραβάτη, που δεν αποδεικνύει εγγράφως τους επαγγελματικούς ή άλλους επιτρεπτούς λόγους της μετακίνησης, προβλέπεται και ποινική διαδικασία στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, καθώς η παραβίαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης συνδυάζεται ποινικά (ή μπορεί να συνδυαστεί εφόσον το κρίνει ο εισαγγελέας) με το άρθρο 285 ΠΚ περί αποτροπής μετάδοσης ασθενειών.
Με βάση αυτό:
- Τιμωρείται με φυλάκιση (δηλαδή έως 5 ετών) και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
- Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
- Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Μάλιστα όλες οι διώξεις από την Εισαγγελία συνήθως ασκούνται σε συνδυασμό της εκάστοτε ΚΥΑ και του άρθρου 285, συνεπώς όσοι αποφασίσουν να παραβιάσουν τις απαγορεύσεις πρέπει να γνωρίζουν πως οι καμπάνες θα είναι βαριές.
Υπενθυμίζεται πως με βάση την κυβερνητική απόφαση η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.