Κορωνοϊός: Νέες διευκρινίσεις για τις ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Αρείου Πάγου

102

Με νέα εγκύκλιό της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρέχει οδηγίες στους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας για παρέμβαση εναντίων όσων παραβαίνουν τα μέτρα για καταπολέμηση της νόσου του κορωνοϊού.

Αναλυτικά, ο Εισαγγελέας του ΑΠ, Βασίλειος Πλιώτας, αναφέρει:

Σε συνέχεια της με αριθ. Εγκ. 4/12-3-2020 εγκυκλίου μας, επανέρχομαι και αύθις για να επισημάνω την αξία και την ανάγκη εγρήγορσης και συνεχούς παρέμβασής σας, κατά λόγο αρμοδιότητας, όταν, αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, παραβιάζονται τα νόμιμα μέτρα που είτε έχουν ήδη διαταχθεί είτε θα διατάσσονται, σχετικώς με την καταπολέμηση και τη διάδοση της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, ενόψει και της πρόβλεψης, πρωτίστως του άρθρου 285 ΠΚ, με τίτλο «παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών».

Αυτονόητα, η έρευνα και η δίωξη θα καταλαμβάνουν, εφόσον τα προκύπτοντα πραγματικά περιστατικά του ιστορικού γεγονότος εμπίπτουν στη νομοτυπική υπόσταση, εκτός της προαναφερόμενης πράξης και στην όμοια άλλων αξιόποινων πράξεων, συρρεουσών αληθώς ή κατ’ ιδέα με αυτή, όπως τοκογλυφίας της παρ. 1 του άρθρου 404 Π.Κ., εκβίασης, εγκλημάτων κατά συγκοινωνίας κλπ. και τις πράξεις αυτές.

Δείτε την εγκύκλιο.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/koronoios-nees-dieykriniseis-gia-tis-poinikes-dioxeis-apo-tin-eisaggelia-areioy-pagoy