Οδηγός επιβίωσης εργαζομένων εν μέσω κορονοϊού: Υποχρεωτική άδεια και άδεια άνευ αποδοχών – Τι ισχύει

79

Μπορεί ο εργοδότης να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να λάβει την κανονική του άδεια; Αναλυτικές οδηγίες δίνει με οδηγό της η ΓΣΕΕ.

Πολλά είναι τα ερωτήματα αναγνωστών για το αν μπορεί ένας εργοδότης να αναγκάσει τον εργαζόμενο να λάβει την κανονική του άδεια όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον οδηγό της ΓΣΕΕ τονίζεται πως «Ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να λάβει την κανονική του άδεια, καθότι ο χρόνος χορήγησης της άδειας καθορίζεται, εντός του ημερολογιακού έτους, με κοινή συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Ειδικότερα, ο εργαζόμενος αιτείται την κανονική του άδεια, γραπτώς ή προφορικώς και ο εργοδότης υποχρεούται να του τη χορηγήσει εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης.

Οι μισοί δε τουλάχιστον από τους εργαζομένους που δικαιούνται κανονική άδεια θα πρέπει να λαμβάνουν την άδειά τους μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους». 

Ένα άλλο ερώτημα εργαζομένων που ανακύπτει τις τελευταίες μέρες είναι αν μπορεί ο εργοδότης θα βγάλει τους εργαζομένους του σε άδεια άνευ αποδοχών.

Ομοίως και για την άδεια άνευ αποδοχών, ο εργοδότης δεν δικαιούται να επιβάλει στον εργαζόμενο τη χορήγησή της. Η άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται στον εργαζόμενο μόνο κατόπιν αιτήματος του τελευταίου και έγκρισης αυτού (του αιτήματος) από τον εργοδότη και επομένως δεν νοείται υποχρεωτική χορήγηση από τον εργοδότη της άδειας άνευ αποδοχών.

Υπογραμμίζεται ότι άδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής αίρονται αυτοδικαίως από την ημέρα δημοσίευσης της ΥΑ. Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω, οι εργαζόμενοι δύνανται -προς διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων τους- να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας του τόπου της απασχόλησής τους ζητώντας τη μεσολάβησή της για τη διευθέτηση της εργατικής διαφοράς.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/294578/odigos-epiviosis-ergazomenon-en-meso-koronoioy-ypoxreotiki-adeia-kai-adeia-anev-apodoxon-ti-isxyei