Η πρώτη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων από ενάρξεως της εφαρμογής αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού διεξήχθη χθες, αφού ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Το δικαστήριο επέβαλε συγκεκριμένα ποινή φυλάκισης 8 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 1.500 ευρώ στον I. A. του H., με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, που κρίθηκε ένοχος παράνομης εισόδου στη χώρα.
Ο κατηγορούμενος ηλικίας 23 ετών, υπήκοος Παλαιστίνης, κατηγορήθηκε ειδικότερα για παράνομη μεταφορά με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα κατά συρροή πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, για διατάραξη με πρόθεση της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο ήδη επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς πλοίων και για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Κρίθηκε ένοχος μόνο για την τελευταία πράξη αφού δεν προέκυψαν στοιχεία για τις άλλες δύο. Τόνισε εξάλλου ότι είναι και ο ίδιος πρόσφυγας, ότι στον αδελφό του έχει χορηγηθεί ήδη άσυλο στην Ελβετία και ότι σκοπός του ήταν να μεταβεί και ο ίδιος εκεί από την Τουρκία μέσω της Ελλάδας κι όταν στην διαδρομή για την χώρα μας ο Τούρκος δουλέμπορος εγκατέλειψε το σκάφος και ανέλαβε αυτός να το κυβερνήσει.
Πιο συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια περιοχή «Ακρα Λούρου» της Κω στις 17-5-2019 και περί ώρα 06.05′, μετέφερε από παραθαλάσσια περιοχή της Τουρκίας, με πνευστή λέμβο, χρώματος λευκού, μήκους τεσσάρων μέτρων, με εξωλέμβια μηχανή, πέντε πολίτες τρίτων χωρών και ειδικότερα τέσσερις υπηκόους Συρίας κι έναν υπήκοο Παλαιστίνης, ο οποίος ήταν ανήλικος.
Κατηγορείται ότι διατάραξε την ασφάλεια της συγκοινωνίας και συγκεκριμένα ότι έπλεε κινούμενος με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση από τις ακτές της Τουρκίας προς την νήσο Κω στερούμενος παντελώς γνώσεων ναυσιπλοΐας, όταν δε εντοπίστηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων από το πλήρωμα περιπολικού σκάφους όχι μόνο δεν ακινητοποίησε την λέμβο, αλλά αντίθετα ανέπτυξε ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και συγχρόνως προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς στην προσπάθειά του να διαφύγει.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ. Μαρία Μανώλακα.