Νέα δεδομένα στις συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο δημιουργεί το νομοσχέδιο για τον “Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης” που συζητήθηκε χθες Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Πέρα από την κατάργηση της χρήσης του φαξ στο δημόσιο που έχει μια συμβολική διάσταση, το νομοσχέδιο το οποίο έχει παρουσιάσει πριν το Πάσχα το Capital.gr, προβλέπει μια σειρά από ρυθμίσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την ψηφιακή έκδοση και διακίνηση ηλεκτρονικών εγγράφων που θα κάνουν δυνατή την ψηφιακή αλληλεπίδραση όχι μόνο με τους δημόσιους φορείς αλλά και μεταξύ ιδιωτών.
Έτσι, στον “Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης” Θεσμοθετούνται ολοκληρωμένες ρυθμίσεις για την έκδοση ηλεκτρονικών δημοσίων εγγράφων και την ηλεκτρονική διακίνησή τους. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΚΣΗΔΕ) του Δημοσίου και θεσμοθετείται ηλεκτρονική υπηρεσία συστημένης παράδοσης. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η ηλεκτρονική παράδοση εγγράφων θα έχει την ίδια ισχύ με αυτή του παραδοσιακού συστημένου ταχυδρομείου.
Άλλη μια σημαντική τομή του νομοσχεδίου είναι η εξ’ αποστάσεων ταυτοποίηση, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω βιντεοκλήσης με εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους ελεγκτές. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες της ταυτοποίησης.
Το Μητρώο Διαδικασιών του Δημοσίου
Ένας ακόμη θεσμός που αναμένεται να κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων και ο οποίος προβλέπεται στο νομοσχέδιο είναι το “Μητρώο Διαδικασιών του Δημοσίου” που έχει παρουσιάσει αναλυτικά το Capital.gr.
Στο Μητρώο αυτό καταχωρούνται όλες οι ψηφιακές ή φυσικές διαδικασίες του Δημόσιου τομέα ανεξαρτήτως εάν αφορούν παροχή δημόσιας υπηρεσίας σε πολίτες ή φορείς του ιδιωτικού τομέα ή εσωτερικές διαδικασίες του δημοσίου τομέα.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει καμία παρέκκλιση κατά την εφαρμογή της διαδικασίας από οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τη διαδικασία που απαιτείται για τη συναλλαγή του με το Δημόσιο χωρίς να εκτίθεται σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και περιττής γραφειοκρατίας.
Μοναδικός Αριθμός Ταυτοποίησης Πολίτη
Στο νομοσχέδιο θεσπίζεται και ο Μοναδικός Αριθμός Ταυτοποίησης Πολίτη. Πρόκειται για τον προσωπικό αριθμό που θα αντικαταστήσει όλους του υπολοίπους αριθμούς μητρώων (π.χ. Ταμείου Ασφάλισης, ΟΑΕΔ, ΑΜΚΑ) και κυρίως τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας. Θα είναι ένας και μοναδικός και θα χρησιμοποιείται σε όλες τις συναλλαγές με το κράτος ή τις επιχειρήσεις.
Ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) αποδίδεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός αποτελεί τον ΠΑ. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που θα οριστεί με υπουργική απόφαση.
https://www.capital.gr/epikairotita/3449826/allazoun-ta-panta-stis-sunallages-me-to-dimosio