Για 30 χρόνια θα τακτοποιούνται τα δασικά αυθαίρετα. Πρόκειται για τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται εντός των λεγόμενων «οικιστικών πυκνώσεων».
Στις περιοχές αυτές, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας μέσα στον Απρίλιο, θα γίνει σε πρώτη φάση η ανάρτηση των δασικών χαρτών (η διαδικασία έχει παγώσει αυτή τη στιγμή).
Έπειτα θα ακολουθήσει η υποβολή των αντιρρήσεων και γύρω στον Ιούνιο θα είναι έτοιμο και το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα συγκεκριμενοποιούνται τα κριτήρια, το ύψος των παραβόλων, τα πρόστιμα και μια σειρά από άλλα θέματα.
-Πόσους ιδιοκτήτες αφορά το ζήτημα σε όλη τη χώρα
-Ποια είναι η κρίσιμη διατύπωση στη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και τις σημαίνει για τους ιδιοκτήτες
-Ο χάρτης των δασικών αυθαιρέτων ανά τη χώρα .Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα
ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΗΜΕΡΑ. Οι οικιστικές πυκνώσεις εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα 300.000 στρέμματα. Οι μεγαλύτερες (ανά νομό) είναι στην Αττική (115.873,12 στρέμματα), στην Κορινθία (42.206,58 στρέμματα), στη Βοιωτία (12.880,31 στρέμματα) και στην Αρτα (12.233,12 στρέμματα). Τη μεγαλύτερη έκταση οικιστικών πυκνώσεων έχει ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων (35.599,76 στρέμματα) ενώ τη μικρότερη ο Δήμος Μάνης (22,60 στρέμματα).