Η πανδημία που σαρώνει τον κόσμο, θα μετατρέψει την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως σε “έντονα αρνητική” το 2020, προκαλώντας την χειρότερη ύφεση από την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, ενώ μια μικρή ανάκαμψη αναμένεται το 2021, τόνισε η επικεφαλής του Δ.Ν.Τ.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, παρουσίασε μια πολύ πιο ζοφερή εικόνα για την οικονομική και κοινωνική επίδραση του κορονοϊού σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις είχαν ήδη αναλάβει μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας 8 τρισ. δολαρίων, αλλά πιθανότατα θα χρειαζόταν περισσότερα.
Η ίδια δήλωσε ότι η κρίση θα πλήξει τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο από όλες, και οι οποίες στη συνέχεια θα χρειαστούν δισ. δολαρίων σε ξένη βοήθεια.
“Μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμέναμε θετική αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος σε περισσότερες από 160 χώρες μέλη το 2020”, ανέφερε σε δηλώσεις της εν όψει της συνεδρίασης του Δ.Ν.Τ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.
“Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αλλάξει. Τώρα προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα βιώσουν μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος το 2020”.
Εάν η πανδημία υποχωρήσει στο β΄ μισό του έτους, το Δ.Ν.Τ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021, τόνισε η Georgieva, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει χειρότερη.
“Δηλώνω ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για τις προοπτικές: θα μπορούσε να γίνει χειρότερο, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η εξέλιξη της πανδημίας”, δήλωσε.