Κατεβάζει ταχύτητα» με σταθερό ρυθμό η αγορά κατοικίας, καθώς παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών πώλησης για έξι συνεχόμενους μήνες. Με βάση και τα στοιχεία που προκύπτουν από το πρώτο τρίμηνο του 2020, είναι ορατά τα σημάδια επιβράδυνσης, καθώς στην πλειονότητα των περιοχών καταγράφεται χαμηλότερος ρυθμός ενίσχυσης των αξιών, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.
Συγκεκριμένα, σε πανελλαδικό επίπεδο οι τιμές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι 6,5% κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ανάλογη ήταν και η εικόνα που προέκυπτε κατά τη σύγκριση του τέταρτου τριμήνου προς το τρίτο τρίμηνο του 2019, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 7,4%. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν με βάση τα τελευταία στοιχεία του δείκτη τιμών κατοικιών Spitogatos Property Index (SPI), ο οποίος διαμορφώνεται από την ανάλυση των στοιχείων των χιλιάδων αγγελιών ακινήτων του εν λόγω ηλεκτρονικού δικτύου.
Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα του κέντρου της Αθήνας, όπου σημειώθηκε ένα λίαν σημαντικό «ράλι» τιμών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας, με τις τιμές να ενισχύονται κατά 30% ή και περισσότερο, λόγω της μεγάλης απήχησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της προτίμησης πολλών επενδυτών του προγράμματος «χρυσή βίζα» να αποκτήσουν ακίνητο σε κάποια από τις συνοικίες υψηλής τουριστικής κίνησης. Μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στο κέντρο της Αθήνας διαμορφωνόταν σε 10,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών κατοικιών Spitogatos Property Index (SPI). Ωστόσο, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, ο ρυθμός ανόδου των τιμών στο κέντρο υποχώρησε σε 4,8%. Στην αντίστοιχη ετήσια σύγκριση των τιμών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, η άνοδος των τιμών διαμορφωνόταν σε 25,3% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2018, δείγμα της αποκλιμάκωσης που καταγράφει πλέον το «ράλι» των τιμών και της προσαρμογής της αγοράς σε πιο φυσιολογικό επίπεδο.
Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη του τι μέλλει γενέσθαι, καθώς, παρότι τουλάχιστον κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2020, η αγορά κατοικίας λειτούργησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, εντούτοις κατέστη σαφές ότι υπήρχε κι ένα «ταβάνι» στις αξίες που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο οι εγχώριοι αγοραστές, όσο και – κυρίως– οι ξένοι επενδυτές ακινήτων. Με δεδομένο ότι πλέον το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό έχει υποχωρήσει σημαντικά, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι αναμενόμενο να υπάρξει μια αρνητική επίδραση και στην πορεία των τιμών των κατοικιών, ιδίως στις περιοχές που επωφελήθηκαν από την αυξημένη ζήτηση από ξένους επενδυτές τα προηγούμενα χρόνια.
Τα ενοίκια
Στον αντίποδα, τα ενοίκια εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά με αμείωτη ένταση σε πανελλαδικό επίπεδο. Η αύξηση κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 9,5%, ή 7,37 ευρώ/τ.μ., ενώ κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, η άνοδος είχε αγγίξει το 9%, με το μέσο μηνιαίο ενοίκιο να αγγίζει τα 6,73 ευρώ/τ.μ. Εξαίρεση αποτελεί το κέντρο της Αθήνας, όπου σημειώνεται πτώση της τάξεως του 4,7%, σε 9,44 ευρώ/τ.μ., συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι μείωση κατά 6,2% είχε σημειωθεί και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, δείγμα ότι πλέον οι ενοικιαστές δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες.