Τι έκρινε η Δικαιοσύνη
Το καθεστώς επικοινωνίας ενός ζευγαριού με την ανήλικη εγγονή τους (και) για το διάστημα που είναι σε ισχύ στη χώρα μας τα προληπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ρύθμισε Μονομελές Πρωτοδικείο της Βορείου Ελλάδος με απόφαση που εξέδωσε.
Το δικαστήριο αφού στάθμισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης υπόθεσης, έκρινε ότι ο γονιός έχει δικαίωμα να αρνηθεί την επικοινωνία του παιδιού του με τους παππούδες κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19 και να αντικαταστήσει την επαφή αυτή με τη χρήση οπτικοακουστικών μηχανικών μέσων όπως skype, viber, κ.ά.
Η συγκεκριμένη απόφαση (204/2020) εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων και κατόπιν αίτησης των παππούδων κατά της μητέρας του παιδιού. Όπως προκύπτει από την απόφαση, οι παππούδες δεν είχαν ιδιαίτερη επαφή με την εγγονή τους, λόγω των τεταμένων σχέσεων που διατηρούσαν με τον πατέρα της και γιο της!
Στην απόφαση που δημοσιεύεται στην τράπεζα νομικών πληροφοριών «Ισοκράτης», αποτυπώνεται ένα νοσηρό οικογενειακό ιστορικό με τεταμένες σχέσεις των παππούδων με τον γιο τους και πατέρα της μικρής αλλά και με επικριτική και απαξιωτική συμπεριφορά τους προς τη σύζυγο του και νύφη τους. Μάλιστα, η στάση αυτή των παππούδων δεν άλλαξε σύμφωνα με την απόφαση, ούτε το 2016 όταν η νύφη τους διαγνώσθηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας ούτε και το 2019 όταν ο πατέρας του μικρού κοριτσιού και γιος τους έφυγε από τη ζωή!
«Αποστάσεις»
Μεταξύ άλλων στην απόφαση αναφέρονται τα εξής για τις σχέσεις των δυο οικογενειών: «Η ανήλικη, ηλικίας πεντέμισι ετών σήμερα, κατά τη διάρκεια του γάμου των γονέων της είχε τυπικές σχέσεις και επικοινωνία με τους αιτούντες (τους παππούδες), περίπου μία φορά ετησίως, κυρίως λόγω των κακών σχέσεων των τελευταίων με τον πατέρα της …. ο οποίος επεδίωκε να τηρεί αποστάσεις από αυτούς λόγω της επικριτικής συμπεριφοράς τους, τόσο απέναντι στον ίδιο όσο και στην καθ’ ης σύζυγο του. Η στάση αυτή των αιτούντων δεν μετεστράφη το έτος 2016, όταν διαγνώσθηκε ότι η καθ’ ης πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, ούτε ακόμη και μετά τον θάνατο του γιού τους το έτος 2019».
Μετά το θάνατο του γιου τους, ωστόσο, οι παππούδες επεδίωξαν να έχουν επικοινωνία με την εγγονή τους « για την οποία πιθανολογείται ότι τρέφουν αισθήματα αγάπης». Παρά τις τεταμένες σχέσεις η μητέρα της μικρής δεν έφερε αντίρρηση και προκειμένου η κόρη της να αναπτύξει συναισθηματικούς δεσμούς με τους συγγενείς της, της επέτρεψε να βλέπει τους παππούδες της. Μάλιστα, κάποιες φορές το παιδί διανυκτέρευε και στο σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη.
Στη πορεία, όμως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση, ανέκυψαν διαφωνίες ως προς την χρονική διάρκεια της επικοινωνίας με την ανήλικη και οι παππούδες ζήτησαν από το αρμόδιο δικαστήριο να καθορίσει εκείνο το καθεστώς επικοινωνίας τους με την εγγονή τους. Το Νοέμβριο του 2019, εκδόθηκε απόφαση που όρισε ότι η επικοινωνία των παππούδων με την ανήλικη θα πραγματοποιείται το δεύτερο τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής κάθε μήνα. Αν και οι δυο πλευρές συμμορφώθηκαν με την απόφαση αυτή, οι σχέσεις τους δεν εξομαλύνθηκαν!
Μεταξύ άλλων στη δικαστική απόφαση, αναφέρεται πως οι παππούδες κατηγορούσαν τη νύφη τους για κακή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον γιο τους, την «προειδοποιούσαν» ότι θα κινηθούν δικαστικά εναντίον της και γενικότερα εκδήλωναν «απαξιωτική συμπεριφορά» απέναντί της, αμφισβητώντας αφενός «τον πρωτεύοντα ρόλο της μητέρας» και προκαλώντας, αφετέρου «ένταση και προβληματισμό στην ανήλικη», τη στιγμή μάλιστα που το παιδί πρόσφατα είχε χάσει τον πατέρα του. Αντίθετα, σύμφωνα με την αποφαση, δεν προέκυψε ότι η μητέρα του παιδιού ήταν «υπέρμετρα παρεμβατική στον τρόπο επικοινωνίας».
Η απόφαση
Σταθμίζοντας τα στοιχεία της υπόθεσης και με σκοπό «τη διατήρηση του ψυχικού δεσμού και την εμπέδωση του πνεύματος συνεργασίας και εκτίμησης χάριν του ανηλίκου» το δικαστήριο ρύθμισε την επικοινωνία των παππούδων με την εγγονή τους. Σύμφωνα με την κρίση του Θα μπορούν να επικοινωνούν μαζί της, προσωρινά, σε συγκεκριμένες ώρες το δεύτερο Σάββατο εκάστου μήνα. Εναπόκειται, δε, στη διακριτική ευχέρεια της μητέρας αν η επικοινωνία αυτή θα γίνεται παρουσία της, είτε με την παρουσία προσώπου της εμπιστοσύνης της. Οι παππούδες θα παραλαμβάνουν το παιδί από το σπίτι όπου διαμένει με τη μητέρα του και θα το παραδίδουν οι ίδιοι σε εκείνη στο τέλος του χρόνου της επικοινωνίας.
Επιπλέον, οι παππούδες μπορούν να παρευρίσκονται στα γενέθλια και την ονομαστική εορτή της μικρής αλλά και να την επισκέπτονται στο σπίτι της, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης τους με την μητέρα της. Έχουν ακόμη το δικαίωνα να επικοινωνούν με το παιδί τηλεφωνικώς είτε μέσω των εφαρμογών Skype, viber δυο φορές την εβδομάδα.
Τέλος, όπως κρίθηκε κατά τη διάρκεια ισχύος των μέτρων αντιμετώπισης του COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του, «η μητέρα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την επικοινωνία της ανήλικης με τους αιτούντες με φυσική παρουσία, επιτρέποντας την επικοινωνία τηλεφωνικώς είτε μέσω των εφαρμογών skype, viber ή άλλη, εντός των ίδιων παραπάνω χρονικών ορίων».