Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings εκτιμά πως η πανδημία θα καταφέρει καίριο πλήγμα στη διεθνή οικονομία, η οποία θα περιπέσει σε βαθιά ύφεση φέτος. Η ταχύτητα εξάπλωσης της ασθένειας υποχρέωσε τον οίκο να αναθεωρήσει και πάλι δραστικά τις προβλέψεις του για το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Η οικονομική δραστηριότητα θα υποχωρήσει φέτος 1,9% συνολικά, ενώ στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη και στη Βρετανία το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 3,3%, 4,2% και 3,9%, αντίστοιχα. Η δε ανάκαμψη της Κίνας μετά την αναταραχή λόγω ιού το πρώτο τρίμηνο θα συγκρατηθεί σημαντικά λόγω της διεθνούς ύφεσης και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής της θα διαμορφωθεί κάτω από 2%.
Συνεκτιμώντας την καραντίνα και την απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις ΗΠΑ, η Fitch προβλέπει ότι το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς θα συρρικνωθεί από 7%-8% ή 28%-30% σε ετήσια βάση σε αυτές. Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο εν καιρώ ειρήνης και πιθανώς να προσομοιάζει με την ανάλογη κάμψη του ΑΕΠ στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Πέραν τούτου, υποθέτοντας ότι η κρίση της δημόσιας υγείας θα συγκρατηθεί το δεύτερο εξάμηνο σε μεγάλο βαθμό, εκτιμάται ότι θα εμφανισθεί μια ικανοποιητική ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα, καθόσον θα έχουν αρθεί οι απαγορεύσεις, κάποιες καταναλωτικές δαπάνες θα επανέλθουν, τα αποθέματα θα δημιουργούνται ξανά και τα πακέτα μέτρων τόνωσης της οικονομίας θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Ολα αυτά, βέβαια, πρέπει να αντιπαραβληθούν με πολλούς παράγοντες, που επιδεινώνουν την αναστάτωση, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας, το σοκ στις τιμές εμπορευμάτων, οι μειώσεις στις εταιρικές επενδύσεις και η αναταραχή στις κεφαλαιαγορές.
Κατά τον Μπράιαν Κάλτον, προϊστάμενο οικονομολόγο της Fitch Ratings, «ακολουθώντας το βασικό μας σενάριο, το ΑΕΠ δεν θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη παρά μόνον προς τα τέλη του 2021». Οι καραντίνες στα κράτη φαίνεται πως περιορίζουν την καθημερινή οικονομική δραστηριότητα κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με το τι συνέβαινε συνήθως.
Επίσης, ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανεργία, η οποία στις ΗΠΑ εκτιμάται στο 10% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Σημειώνεται ακόμη πως κυβερνήσεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τις παράπλευρες επιπτώσεις από την πανδημία. Η δημοσιονομικής και νομισματικής φύσης απάντηση αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους πως είναι μεγαλύτερη και πιο άμεση από την αντίστοιχη των κρατών στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών διογκώνονται με ραγδαίο ρυθμό, διοχετεύοντας ρευστότητα στο σύστημα, ενώ στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων παρέχονται εγγυήσεις για δανεισμό των επιχειρήσεων και αποφυγή πτωχεύσεων, καθώς και επιδότηση της απασχόλησης.
Τέλος, η πρόβλεψη της Fitch Ratings για το πετρέλαιο τύπου Brent βρίσκεται και πάλι χαμηλότερα από προηγουμένως, στα 35 δολάρια το βαρέλι.