Σήμερα οι αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές – Προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονονίας το 2020 και το 2021
Η πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία αναμένεται από το ΔΝΤ. Παρά τις προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών –και του ίδιου του ΔΝΤ- για βαθιά ύφεση, ακόμη δεν υπάρχει κάποια ασφαλής πρόβλεψη για το οικονομικό κόστος των μέτρων και το μέγεθος της ζημιάς. Η προσοχή στρέφεται στις αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές(World Economic Outlook) που θα δοθούν σήμερα, Τρίτη, 14 Απριλίου στη δημοσιότητα.
Στα χρόνια των πρώτων μνημονίων η Ελλάδα
Το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει και τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονονίας το 2020 και το 2021. Το ΔΝΤ προέβλεπε πως η Ελλάδα θα είχε εφέτος ανάπτυξη 2,2% και ανεργία κοντά στο 16,8%. Τα στοιχεία που πλέον θα περιλαμβάνει η έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα μας, με δεδομένο και το τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, αναμένεται να παραπέμπουν σε μια εικόνα της Ελλάδας προ δεκαετίας.
O μισός πλανήτης προσέφυγε στο ΔΝΤ
Η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει ήδη δώσει μια πρόγευση για την ζοφερή κατάσταση που θα αποτυπώνει η έκθεση καθώς ο μισός πλανήτης έχει προσφύγει στο ΔΝΤ για βοήθεια.
Στις αρχές του 2020 το ΔΝΤ προέβλεπε πως φέτος η παγκόσμια ανάπτυξη θα ήταν στο 3,3% και πως η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυσσόταν κατά 1,3%. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει πλέον. Η πανδημία θα μετατρέψει την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως σε «έντονα αρνητική” το 2020, προκαλώντας την χειρότερη ύφεση από την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, ενώ μια μικρή ανάκαμψη αναμένεται το 2021, έχει δηλώσει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημειώνοντας πως «μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμέναμε θετική αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος σε περισσότερες από 160 χώρες μέλη το 2020. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αλλάξει. Τώρα προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα βιώσουν μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος το 2020».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει ότι το σοκ για την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι μεγαλύτερο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30. Αυτό το σοκ, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση στις τιμές πρώτων υλών, γονατίζει ήδη τις ευάλωτες οικονομίες, έχοντας στείλει ήδη στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ περίπου τις μισές χώρες ανά τον κόσμο.
Για αρκετές χώρες δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά μόνο το να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ. Έως και τις 9 Απριλίου, περισσότερα από 90 κράτη είχαν υποβάλει επισήμως αίτημα ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, αριθμός που ισοδυναμεί σχεδόν με το ήμισυ των χωρών του κόσμου. Σχεδόν το 60% αφορά χώρες χαμηλού εισοδήματος και 40% αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΔΝΤ.
Το χτύπημα για τις αναδυόμενες είναι ιδιαίτερα ισχυρό πυροδοτώντας μαζικές εκροές κεφαλαίων από νομίσματα και μετοχές αναδυομένων οικονομιών. Από τον Ιανουάριο, περίπου 96 δισ. δολάρια έκαναν «φτερά» από τις αναδυόμενες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου(IIF), ποσό τριπλάσιο σε σύγκριση με τις εκροές 26 δισ. δολαρίων στη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης του 2008.
Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ζήτηση για έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω Covid-19 υπολογίζεται στα 100 δισ. δολάρια. Ο συγκεκριμένος όμως αριθμός δεν αποτελεί ασφαλή πρόβλεψη, με το ΔΝΤ να αναμένει σημαντική αύξηση της ζήτησης για δάνεια ή κάποιας μορφής χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το Ταμείο διαθέτει επαρκείς πόρους, με δανειοδοτική ικανότητα που μπορεί να φθάσει έως και το 1 τρισ. δολάρια για τη στήριξη των χωρών-μελών στις προσπάθειες αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του Covid-19. Έως τώρα, έχει διαθέσει το ένα-πέμπτο του συνολικού ποσού.
Το ΔΝΤ έδωσε το πράσινο φως για την παροχή άμεσης ανακούφισης στην εξυπηρέτηση χρέους σε 25 κράτη μέλη του
Με την απόφαση αυτή παρέχονται επιχορηγήσεις «στα πιο φτωχά και ευάλωτα κράτη μέλη για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους από δάνεια προς το Ταμείο για μια αρχική περίοδο έξι μηνών προκειμένου να διαθέσουν περισσότερους από τους περιορισμένους οικονομικούς τους πόρους προς επείγουσες ιατρικές ανάγκες» δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Εξυπηρέτηση δανείων
Η βοήθεια παρέχεται από το Ταμείο Περιορισμού Καταστροφών και Ανακούφισης (CCRT) του ΔΝΤ το οποίο μπορεί να διαθέσει περίπου 500 εκατ. δολ. σε μέτρα για την ελάφρυνση της εξυπηρέτησης δανείων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφατα δεσμεύτηκε να διαθέσει 185 εκατ. δολ. στο ταμείο, άλλα 100 εκατ. δολ. προήλθαν από την Ιαπωνία ως άμεσα διαθέσιμοι πόροι, ενώ και άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ολλανδία, έχουν επίσης συμβάλει.
Ποιες χώρες θα λάβουν την βοήθεια
Οι χώρες που θα λάβουν βοήθεια είναι: Αφγανιστάν, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, Τσαντ, Νησιά Κομόρες, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκάµπια, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Αϊτή, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μάλι, Μοζαµβίκη, Νεπάλ, Νίγηρας, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σιέρρα Λεόνε, Νησιά Σολομώντα, Τατζικιστάν, Τόγκο και Υεμένη.