Σε οιονεί μορατόριουμ για την ενεργοποίηση της ρήτρας υποαπόδοσης των εταιρειών διαχείρισης που θα αναλάβουν τη διαχείριση των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων που θα μεταβιβαστούν στον “Ηρακλή”, οδεύουν Υπουργείο Οικονομικών – servicers – επενδυτές.
Μπορεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, με αναγκαία και διαθέσιμη ρευστότητα πολλών δισ. ευρώ, για να σταθεί όρθιος ο επιχειρηματικός και κοινωνικός ιστός από τη “λαίλαπα” του κορονοϊού, να είναι πλέον προτεραιότητα για τις τράπεζες, ωστόσο, οι στόχοι για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Αντιθέτως, αν και οι ποσοτικοί στόχοι θα επανεξεταστούν με την υποβολή νέων επιχειρησιακών πλάνων από τις τράπεζες στον SSM όταν ξεπεραστεί η πανδημική κρίση, οι προετοιμασίες για τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών και τη λειτουργία του “Ηρακλή” συνεχίζονται παράλληλα.
Ο “Ηρακλής” και τα σχέδια για τη μείωση των NPLs συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις τηλεδιασκέψεις που είχαν οι τραπεζίτες με τον αρμόδιο υφυπουργό οικονομικών, Γ. Ζαββό. Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως όλες οι τράπεζες προτίθενται να μπουν με τιτλοποιήσεις στον “Ηρακλή” από το φθινόπωρο, ακολουθώντας τη Eurobank, η οποία έχει τυπικά μπει στο σχήμα. Η προοπτική αυτή αφενός σηματοδοτεί τις εκτιμήσεις των τραπεζών ότι η κρίση του κορονοϊού θα ελεγχθεί μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου, αφετέρου θέτει το ζητούμενο της επανεξέτασης των όρων λειτουργίας του “Ηρακλή” με βάση τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κρίση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επανεξέταση των όρων αυτών συζητείται ήδη μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών, τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης και επενδυτών (funds) προκειμένου ο “Ηρακλής” να λειτουργήσει με ρεαλιστικούς και όχι ανεδαφικούς όρους.
Το θέμα αφορά κυρίως τις εταιρείες διαχείρισης και τους επενδυτές που θα αγοράσουν τους τίτλους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει νέα business plans από τις εταιρείες διαχείρισης για τους στόχους των ανακτήσεων από τις τιτλοποιήσεις των NPLs. Μάλιστα, Υπουργείο Οικονομικών – servicers – επενδυτές οδεύουν σε μορατόριουμ, ειδικά για τα assets που είναι ήδη “πακεταρισμένα” και, λόγω κορονοϊού, θα υποαποδίδουν κατά την πώλησή τους. Το μορατόριουμ θα αναστέλλει προσωρινά την ενεργοποίηση των ρητρών υποαπόδοσης που προβλέπονται για τους servicers. Και αυτό είναι λογικό, καθώς και οι εταιρείες διαχείρισης (όπως και οι τράπεζες) έχουν προχωρήσει σε αναστολές πληρωμών δανείων για τους δανειολήπτες, ενώ καταγράφουν μέση μείωση των εισπράξεων κατά 50%, η οποία κινείται στο 60% – 70% για τα δάνεια σε βαθιά καθυστέρηση που έχουν αγοραστεί από τα funds.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος με τον οποίο θεσπίστηκε ο “Ηρακλής” προβλέπει αυστηρές ποινές για την περίπτωση ελλειμματικής απόδοσης των εταιριών διαχείρισης. Ειδικότερα, εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής τόκων των mezzanine ομολογιών, οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί, θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή.
Επίσης, ο διαχειριστής θα μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Δημοσίου υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού, οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται κατά ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού ποσού καθαρών εισπράξεων που είχε προϋπολογιστεί.