Ελευθερίας Κούρταλη
Στην υποβάθμιση του outlook των ελληνικών τραπεζών σε “σταθερό” από “θετικό” προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εξαιτίας, όπως εξηγεί, των επιπτώσεων της κρίσης που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία του κορονοϊού.
Ο οίκος τονίζει πως οι “σταθερές” προοπτικές αντανακλούν τις προσδοκίες του για τις θεμελιώδης πιστωτικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Η αλλαγή στη στάση της Moody’s επίσης αντικατοπτρίζει την άποψή της ότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεάσει περαιτέρω την ήδη αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα αντισταθμίσουν πάντως σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων τους, ενώ η επιδείνωση στα κεφάλαια των τραπεζών θα είναι μέτριου μεγέθους, και θα παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα των εποπτικών απαιτήσεων, ενώ οι συνθήκες χρηματοδότησης και ρευστότητας αναμένεται να παραμείνουν σταθερές. Όπως τονίζει, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν πιθανώς σε αυξημένη χρήση των χρηματοδοτικών διευκολύνσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και της διατραπεζικής αγοράς repo.
Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη έκθεσή του ο οίκος προειδοποίησε για καθυστερήσεις στη μείωση των NPEs, τις τιτλοποιήσεις και γενικότερα την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής, λόγω της κρίσης.
Η Moody’s αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά φέτος, καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας περιορίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021.
Η κερδοφορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα εξασθενίσει και τα NPEs θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και κοντά στο περίπου 40% των ακαθάριστων δανείων. Επαναλαμβάνει πως αναμένει καθυστέρηση στις τιτλοποιήσεις μέχρι η επενδυτική εμπιστοσύνη να ανακάμψει από το σοκ του κορονοϊού, με την Eurobank να είναι η μόνη τράπεζα που θα ολοκληρώσει μία μεγάλη τιτλοποίηση στο α’ εξάμηνο.
Ταυτόχρονα, η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου, που αντιπροσωπεύουν το 15% των δανείων των τραπεζών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των νέων NPE, αν και η επιδείνωση είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που περιλαμβάνουν πρόσθετες δυνατότητες ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση του σχηματισμού νέων NPE, όπως και η παράταση των περιόδων αποπληρωμής δανείων για τους πιο ευάλωτους πελάτες των τραπεζών.
Η Moody’s εκτιμά ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα αποδυναμωθεί καθώς η διαταραχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς λόγω κορονοϊού μειώνει την αύξηση του δανεισμού, χτυπά τα έσοδα από προμήθειες και οδηγεί σε πιθανές απώλειες από επενδυτικούς τίτλους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν χαμηλά ωστόσο αναμένεται περιορισμένη επιδείνωση καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τόκους παρά τα κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης για τους δανειολήπτες. Οι συνεχείς ανάγκες για υψηλές προβλέψεις θα επιβαρύνουν περαιτέρω την κερδοφορία, αν και η ευελιξία που δίνουν οι εποπτικές αρχές θα προσφέρει σημαντικό στήριγμα, όπως προσθέτει.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα θα πλήξουν ιδιαίτερα τον τουριστικό κλάδο, τονίζει η Moody’s, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Ταυτόχρονα, μια απότομη πτώση της εγχώριας ζήτησης θα επηρεάσει τους τομείς των μεταφορών και των logistics, του εμπορίου και της μεταποίησης.
Ο οίκος εμφανίζεται θετικός για την αγορά ακινήτων, καθώς όπως επισημαίνει, ενώ οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική διόρθωση δεδομένης της απότομης μείωσης των τιμών μεταξύ 2010 και 2017.