Δημήτρη Δελεβέγκου
Το πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής (Χρυσή Βίζα) για υπηκόους τρίτων χωρών έναντι επένδυσης σε ακίνητη περιουσία, ελάχιστης αξίας 250 χιλ. ευρώ, στήριξε την κτηματαγορά ακόμη και όταν η ελληνική οικονομία είχε σχεδόν καταρρεύσει. Ωστόσο, δεν θα ήταν δυνατόν να παραμείνει αλώβητο από την επέλαση της πανδημικής κρίσης που έχει καταδικάσει σε ύφεση την ελληνική και διεθνή οικονομία. Κι έχει αναγκάσει (βάσει της ΚΥΑ 12687/2020) τις υπηρεσίες υποδοχής του κοινού στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας να μην εξυπηρετούν, από τις 11 Μαρτίου, το κοινό για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Οι νέες άδειες διαμονής
Ως εκ τούτου, τον Μάρτιο εκδόθηκε ένας πολύ μικρός αριθμός αδειών διαμονής, με τη δυναμική των νέων χορηγήσεων, κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, να αποδίδεται σε αιτήσεις που είχαν κατατεθεί πριν ο Covid-19 κλιμακωθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής Υποδοχής και Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από την έναρξη ισχύος του προγράμματος μέχρι και τις 31 Μαρτίου εκδόθηκαν συνολικά 7.414 άδειες διαμονής σε επενδυτές τρίτων χωρών. Στοιχεία μόνο για τον Μάρτιο του 2020, οπότε ξεκίνησε να κλιμακώνεται η κρίση του κορονοϊού, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019 δεν υπάρχουν διαθέσιμα.
Συνολικά το 2019 είχαν εκδοθεί 7.187 άδειες διαμονής (από την έναρξη ισχύος του προγράμματος), με τις νέες χορηγήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς να διαμορφώνονται σε 227, καθώς έως και τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκαν 7.414 άδειες. Οι νέες άδειες είναι μειωμένες κατά 13,3%, συγκριτικά με τον αριθμό των 262 νέων αδειών που είχε εκδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για πρώτη φορά που καταγράφεται πτώση στον ρυθμό έκδοσης αδειών παραμονής, η οποία αναμένεται να διευρυνθεί τους επόμενους μήνες λόγω της κορύφωσης της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Στο σύνολο των αδειών διαμονής από την αρχή του προγράμματος μέχρι τις 31 Μαρτίου, οι Κινέζοι κρατούν τα σκήπτρα, αντιπροσωπεύοντας 5.352 νέες άδειες. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Τουρκία (520), η Ρωσία (379), ο Λίβανος (158) και η Αίγυπτος.
Έσοδα 2 δισ. ευρώ
Η Χρυσή Βίζα που έχει αποφέρει έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ από το 2013 έως σήμερα, μένει να φανεί εάν θα δεχτεί, έστω μέχρι να ελεγχθεί ο κορονοϊός, τη χαριστική βολή. Η συγκεκριμένη αγορά είχε πληγεί τον χειμώνα του 2018 λόγω της υπόθεσης των αμφιλεγόμενων αγοραπωλησιών μέσω POS, όπως και το πρώτο εξάμηνο του 2019, οπότε ορισμένες κινεζικές εταιρείες πώλησης ακινήτων κατέβασαν ρολά.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι, όταν η πανδημική κρίση τεθεί υπό έλεγχο, οι εύποροι Κινέζοι θα ξαναθυμηθούν τα οφέλη της πενταετούς διάρκειας άδειας διαμονής, που δίνει πρόσβαση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Έως τότε, όμως, θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός.
https://www.capital.gr/oikonomia/3443517/o-koronoios-xtupise-ti-xrusi-biza-ptosi-ton-neon-adeion