Κώστα Κετσιετζή
Να “σωθεί ότι σώζεται” για το 2020 ζητούν οι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων αιτούμενοι την γρήγορη επανεκκίνηση του προγράμματος Χρυσή Βίζα για την παροχή άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών με την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ που έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια την ελληνική κτηματαγορά.
Το πρόγραμμα προχωρούσε με προβλήματα τους τελευταίους μήνες λόγω καθυστερήσεων που σημειωνόταν στην έκδοση των αδειών, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν λόγω των αυξημένων αιτήσεων. Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα, έβαλε τη Χρυσή Βίζα στον “πάγο”, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αδειών, περίπου 2 στις 3, δίνονται σε Κινέζους πολίτες.
Διορθωτικές κινήσεις
Όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης η προσέλκυση ξένων επενδυτών και ειδικά το πρόγραμμα Χρυσής Βίζα συμπεριλαμβάνεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας από τις αρχές Μαΐου.
Σαν ένα πρώτο βήμα αναμένεται να ανακοινωθεί η δυνατότητα των ξένων επενδυτών να προχωρούν σε αιτήσεις λήψης άδειας παραμονής και μέσω πληρεξουσίου. Έτσι δεν θα απαιτείται η φυσική παρουσία των αγοραστών ακινήτων για την έκδοση της άδειας παραμονής μέσω της Χρυσής Βίζα.
“Θέλουμε να επιταχύνουμε την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, θα κινηθούμε και για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που υπάρχουν σήμερα και στην αγορά ακινήτων”, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Prodexpo που διοργανώθηκε διαδικτυακά την Μεγάλη Τετάρτη.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι θα εξεταστούν και ειδικά πρωτόκολλα, για να διευκολύνονται όσοι θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα τους επόμενους μήνες για να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων.
Μικρό καλάθι για το 2020
Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες της αγοράς κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες για το 2020. Με το 2019 να ήταν ρεκόρ για τη Χρυσή Βίζα οι πρώτες εκτιμήσεις για φέτος έκαναν λόγο για επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων από την Κίνα. Πλέον αν οι επενδύσεις φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι επιτυχία δεδομένων των συνθηκών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το πρώτο τρίμηνο του 2020 δόθηκαν μόλις 227 άδειες παραμονής σε επενδυτές ακινήτων. Μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουν δοθεί 7.414 άδειες παραμονής με το σχεδόν 70% εξ αυτών να αφορά Κινέζους πολίτες. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι Τούρκοι επενδυτές με 520 άδειες και οι Ρώσοι με 379 άδειες.
Ως προς τις συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής -μαζί με μέλη της οικογένειας των επενδυτών- έχουν χορηγηθεί έως το τέλος Μαρτίου συνολικά 22.103 άδειες. Απ΄ αυτές οι 16.165 σε Κινέζους, οι 1.427 σε Τούρκους και οι 1.427 σε Ρώσους.
https://www.capital.gr/oikonomia/3447010/sto-trapezi-sxedio-epanekkinisis-gia-ti-xrusi-biza