Στα χέρια της Εφορίας βρίσκονται από την Παρασκευή, 24 Απριλίου τα αρχεία των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές αγορές που πραγματοποίησαν πάνω από 8 εκατ. φορολογούμενοι, κατά το έτος 2019.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα διασταυρωθούν με εκείνα που θα αναγράψουν οι φορολογούμενοι στους κωδικούς 049-050 των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να εντοπιστούν όσοι, ενδεχομένως, δηλώνουν ψευδώς ότι πραγματοποίησαν τις ηλεκτρονικές αγορές που υποχρεούνται, βάσει του εισοδήματος.
Ο κίνδυνος να χάσουν το αφορολόγητο όριο είναι ορατός, για αρκετές χιλιάδες φορολογούμενους, όπως δείχνει η εμπειρία των προηγουμένων ετών.
Με απόφαση της ΑΑΔΕ, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, υποχρεώθηκαν οι τράπεζες να αποστείλουν στο Taxisnet τα αρχεία με τις ηλεκτρονικές αγορές, στις 24 Απριλίου. Τα στοιχεία είναι συγκεντρωτικά κατά ΑΦΜ και σε αυτά περιλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συναλλαγές με επαγγελματικούς λογαριασμούς οι οποίοι δηλώθηκαν μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2020. Υπενθυμίζεται ότι για τα εισοδήματα του 2019, οι φορολογούμενοι οφείλουν να έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές (μέσω καρτών, web banking κ.λπ.) ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:
- 10% του ετήσιου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
- 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
- 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Οι παγίδες και οι κίνδυνοι
Τους σχετικούς κωδικούς, 049-050 που αφορούν στις οικογενειακές δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι με δική τους ευθύνη.
Οι σχετικοί κωδικοί δεν θα είναι προσυμπληρωμένοι με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, αλλά θα συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της απόδειξης.
Όμως η Εφορία έχει ήδη στα χέρια τις ηλεκτρονικές αγορές του 2019, οπότε έχει την ευχέρεια να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων που αναγράφονται. Στην περίπτωση εντοπισμού ανακριβειών θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο, καθώς και πρόστιμα.
Ειδικότερα τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες αφορούν στις συνολικές ηλεκτρονικές πληρωμές κάθε φορολογούμενους. Μέσα σε αυτές είναι και πληρωμές οι οποίες δεν «μετράνε» για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου και εκεί χρειάζεται προσοχή.
Παράδειγμα
Η ενημέρωση του taxisnet, αναφέρει ότι ο Χ φορολογούμενος πραγματοποίησε το 2019 ηλεκτρονικές πληρωμές ύψους 9.000 ευρώ. Μέσα σε αυτές όμως είναι και πληρωμές οι οποίες δεν αναγνωρίζονται για το κτίσιμο του αφορολόγητου, ύψους 3.000 ευρώ, όπως π.χ. η πληρωμή ενοικίου, η αγορά αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας, τελών κυκλοφορίας, πληρωμές φόρων, δόσεων δανείων.
Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος στους κωδικούς 049 -050, θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των 6.000 ευρώ, που αναλογεί σε δαπάνες που αναγνωρίζονται. Αν ο ίδιος έχει εισόδημα το οποίο απαιτεί ηλεκτρονικές πληρωμές ύψους 9.000 ευρώ και αναγράψει το ποσό των 9.000 ευρώ στους κωδικούς 049-050 και του γίνει έλεγχος, θα του επιβληθεί πρόσθετος φόρος στη διαφορά καθώς και πρόστιμο.
Επίσης, για το ποσό των αποδείξεων, που θα πρέπει να συμπληρώσει κάθε φορολογούμενος, λαμβάνεται υπόψη είτε το πραγματικό εισόδημα είτε το τεκμαρτό, όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.
Αξίζει να σημειωθεί, οι δύο αυτές παγίδες κόστισαν στους φορολογούμενους πρόσθετους φόρους ύψους 36 εκατ. ευρώ, το 2018, αφού, είτε το αφορολόγητο ήταν μικρότερο του εισοδήματος, είτε από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι αποδείξεις ήταν λιγότερες από εκείνες που υποχρεωτικά έπρεπε να έχει συγκεντρώσει.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι μισθωτοί πλήρωσαν περισσότερο φόρο εισοδήματος κατά 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι επιβαρύνθηκαν με πρόσθετο φόρο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.
Στις περιπτώσεις που οι δαπάνες είναι ανύπαρκτες, ο υπόχρεος θα φορολογηθεί με 22% για το ποσό που έμεινε ακάλυπτο, αλλά και με πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης.