Ακύρωση πλασματικής αποδοχής κληρονομιάς ανήλικων

165

Δεκτή έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου αγωγή που είχαν ασκήσει για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων τους δυο συμπολίτες μας, ως ασκούντες την γονική μέριμνα αυτών, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η πλασματική αποδοχή κληρονομίας του θείου τους.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ως έγκυρη την αποποίηση κληρονομίας του θείου ενός εκ των ανηλίκων.
Πιο συγκεκριμένα: Στις 22-3-2014 απεβίωσε στην Ρόδο ο θείος των ανήλικων τότε συμπολιτών μας, χωρίς να αφήσει διαθήκη. Στις 8-7-2014 η γιαγιά των ανηλίκων και η μητέρα τους, έμαθαν ότι έγινε η αποποίηση των πλησιέστερων συγγενών του θανόντος θείου των ανηλίκων, κατέθεσαν αυθημερόν νομίμως και εμπροθέσμως αποποίηση κληρονομίας του θανόντος θείου των ανηλίκων.
Το ίδιο έπραξε και ο θείος των ανηλίκων, νομίμως και εμπροθέσμως.
Οι γονείς των ανηλίκων ως ασκούντες την γονική τους μέριμνα δεν γνώριζαν, ότι έπρεπε να κινήσουν δικαστικές ενέργειες, ήτοι να λάβουν δικαστική άδεια με απόφαση που εκδίδεται από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο Ρόδου κατά την εκκουσία δικαιοδοσία, προκειμένου να αποποιηθούν για λογαριασμό των ανηλίκων τέκνων τους την περιουσία του θανόντος θείου τους και πίστευαν πως όταν τα τέκνα τους ενηλικιωθούν, τότε μπορούν να κάνουν αποποίηση αυτά και για λογαριασμό τους και σε προθεσμία εντός έτους από την ενηλικίωση τους.
Προς έκπληξή τους στις 13-12-2018 παρέλαβαν δύο φακέλους από την ΔΟΥ Ρόδου όπου στο περιεχόμενο τους υπήρχαν έγγραφα με θέμα «Γνωστοποίηση χρέους» με τα οποία τους γνωστοποιούσε η ΔΟΥ Ρόδου πως τα ανήλικα τέκνα τους είναι κληρονόμοι του θείου τους, μετά τις αποποιήσεις των συγγενών του, σε χρέη του προς την ΔΟΥ Ρόδου κατά ποσοστό 1/6 έκαστος ποσού 69.000 €.
Έτσι στις 14-12-2018 ο ένας πλέον ενήλικος εκ των δύο τότε ανηλίκων έσπευσε στο Ειρηνοδικείο Ρόδου και έκανε αποποίηση κληρονομίας για την περιουσία του θείου του και αναγκάζοντας τους να προσφύγουν δικαστικά για να ακυρωθεί η πλασματική αποδοχή της κληρονομίας του θείου τους.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Τάσος Μπακαλούμας.

https://www.dimokratiki.gr/20-05-2020/akyrosi-plasmatikis-apodochis-klironomias-anilikon/