Γνωστοποίηση μελλοντικού γάμου: Τι αλλάζει στην υποχρέωση αναγγελίας γάμου σε εφημερίδα

403

Τροποποιείται το άρθρο 1369 του Αστικού Κώδικα – Ποιες πόλεις αφορά

Την τροποποίηση του άρθρου 1369 του Αστικού Κώδικα σχετικά με τη γνωστοποίηση μελλοντικού γάμου προβλέπει, μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της διάταξης είναι η γνωστοποίηση της επικείμενης τέλεσης του γάμου των μελλονύμφων στο ευρύ κοινό.

Με την προτεινόμενη διάταξη διευκολύνονται οι μελλόνυμφοι και ικανοποιείται η ανάγκη δημοσιότητας, καθόσον δεν υποχρεούνται πλέον να δημοσιεύουν τη γνωστοποίηση του γάμου τους μόνο σε ημερήσια, αλλά σε κάθε εφημερίδα του τόπου κατοικίας τους.

Η υποχρέωση αυτή των μελλονύμφων αφορά σε μεγάλες πόλεις, όπως εκείνες ορίζονται στο άρθρο 72 παρ. 1 του Εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα και στα β.δ. της 12/24 Ιουλίου 1950, της 17 Φεβρ./7 Μαρτ. 1951, της 11/27 Ιουνίου 1956, της 16 Αυγ./7 Σεπτ. 1959.

Με βάση τα προαναφερθέντα νομοθετικά κείμενα μεγάλες πόλεις θεωρούνται η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Χανιά, η Καλαμάτα, η Καβάλα, οι Σέρρες, η Μυτιλήνη, η Δράμα, η Χίος και το Ηράκλειο Κρήτης.

Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει και για τους πολιτικούς γάμους, σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 391/1982 (Α’73), το οποίο παραπέμπει στις ρυθμίσεις του άρθρου 1369 Α.Κ..

Αναλυτικά το προτεινόμενο άρθρο αναφέρει:

Άρθρο 69 Γνωστοποίηση μελλοντικού γάμου

Η παρ. 2 του άρθρου 1369 ΑΚ αντικαθίσταται ως εξής:

«Όταν τα πρόσωπα που πρόκειται να παντρευτούν κατοικούν σε μεγάλη πόλη, η γνωστοποίηση γίνεται με δημοσίευση σε εφημερίδα του τόπου της κατοικίας.»

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/gnostopoiisi-mellontikoy-gamoy-ti-allazei-stin-ypohreosi-anaggelias-gamoy-se-efimerida

ΠΗΓΗlawspot.gr